PAPA NIJE IMAO HRABROSTI: Odbio zahtev iz Latinske Amerike da uvede pravoslavnu praksu! Konzervativci odlučno protiv!
Foto: AP

kaže da je jeretički

PAPA NIJE IMAO HRABROSTI: Odbio zahtev iz Latinske Amerike da uvede pravoslavnu praksu! Konzervativci odlučno protiv!

Planeta -

Papa Franja, u jednoj od najistaknutijih odluka u svom papinstvu, danas je odbacio predlog za rukopolaganje oženjenih muškaraca u Amazoniji, gde hronično nema sveštenika, i pozvao svet da se "pobuni" i "uključi" protiv eksploatacije tog područja.

Preporuka biskupa prošle godine uznemirila je konzervativce u duboko podeljenoj Rimokatoličkoj crkvi s 1,3 milijarde članova.

Konzervativni krugovi strahuju da bi to moglo dovesti do promene vekovne posvećenosti celibatu među sveštenicima.

Franja je taj odgovor dao u Papinskoj post-sinodskoj inicijativi na Amazonu, tri meseca nakon što je Episkopski sinod predložio da se u Amazonu rukopolože 128 starijih muškaraca, po mogućnosti urođenika, suočenih sa nedostatkom sveštenika kojih ima 41.

U sredu na dokumentu od 32 stranice čak nije ni spomenut predlog da se rukopolože stariji oženjeni đakoni koji su dobri lideri udaljenih hrišćanskih zajednica i imaju stabilne porodice.

Konzervativci su se suprotstavili toj ideji u strahu da bi to mogao otvoriti put za oženjene sveštenike. Oni su radni dokument nazvali jeretičkim.

Papa je u peticiji napisao da moraju biti pronađeni novi načini koji bi ohrabrili više svešenika da odu u službu u daleke zemlje.

Kurir.rs/Daily mail Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track