Najnovije vesti

MAJKA I ĆERKA SU SE VRATILE KUĆI IZ VUHANA POSLE 2 NEDELJE: Stigle su u Brazil posebnim letom, sada su u karantinu!
Foto: Facebook/Zhang Hui

NEIZVESNOST

MAJKA I ĆERKA SU SE VRATILE KUĆI IZ VUHANA POSLE 2 NEDELJE: Stigle su u Brazil posebnim letom, sada su u karantinu!

Planeta

Hu Zang i njezina ćerka Isabela dve nedelje nisu znale kada će se napokon iz Vuhana vratiti kući u Brazil. Na kraju je sve dobro završilo, ali kući još uvek ne smeju.

Vratile su se posebnim letom o kojem su danima pisali svi brazilski mediji. One su se nalazile u vojnom avionu koji je iz Vuhana prevezao 34 osobe. Svi putnici, uključujući i posadu i medicinsku pratnju, odmah su po dolasku otpremljeni u vojnu bazu u Anapolisu u kojoj su brazilske vlasti napravile bolničko odeljenje za karanten zbog opasnosti od širenja zaraze koronavirusom, prenosi Dojče vele.

Povratkom iz Vuhana za Hu Zang i Isabelu okončana je neizvesnost koja je trajala više od dve nedelje. Zang je otputovala u Kinu u posetu svojoj porodici još u oktobru prošle godine. Povratak je bio planiran za 25. januar.

Ali dva dana pre puta kineska vlada je Vuhan stavila u karantin tako da više niko nije smeo da napusti grad bez posebne dozvole. Četiri dana kasnije je zabranjen i izlazak na ulicu bez opravdanog razloga.

"Mi ne možemo da napustimo stan, jako se plašimo, jako smo napeti i žalosni. To je kao u zatvoru. Kod kuće nemamo dovoljno hrane", Zang je tako opisala stanje u jednom videu objavljenom na YouTubeu.

"Čuli smo da je američka vlada već poslala jedan avion kako bi sve Amerikance iz Vuhana vratila u SAD. Japan, Francuska i drugi čine isto. Nadamo se da će i brazilska vlada postupiti tako", komentarisala je u drugom videu.

Bolsonaro je ipak promenio mišljenje

Dok su mnoge države organizovale povratak svojih građana iz Vuhana, brazilski predsednik Žair Bolsonari je takvu akciju nazvao neprikladnom: "Jedan takav let je skup… 500.000 američkih dolara." I dodao da će se odmah pobrinuti za organizaciju puta ako neko da novac.

Problem je video i u karantinu koji je nužan za povratnike. On je upozorio da bi se karantin, prema brazilskom pravu, mogao da se okarakteriše kao oduzimanje slobode. A ako bi u tom slučaju sud naredio puštanje iz karantina, to bi predstavljalo opasnost po zdravlje drugih, rekao je brazilski predsednik.

"Onde imamo nekoliko desetina života, a ovde 210 miliona Brazilaca", dodao je Bolsonaro.

On je dao do znanja da ne želi da preuzme odgovornost bez donošenja odgovarajućeg zakona.

No onda je došlo do obrata. Bolsonaro se posavetovao s nadležnim ministrima i pretprošle nedelje objavio da će se iz Vuhana i pokrajine Hubei evakuisati svi Brazilci. Parlament je pre tačno nedelju dana usvojio novi zakon o karantinu i već iste večeri vojni avion je odleteo u Kinu.

Kurir.rs/Dojče vele

Foto: Facebook/Zhang Hui

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...