NOVI KORONAVIRUS OTKRIVEN JOŠ PRE 7 GODINA: Potekao od slepih miševa, ali niko nije slušao upozorenja naučnika!
Foto: EPA/ MARK R. CRISTINO

virusi koji napadaju kinu

NOVI KORONAVIRUS OTKRIVEN JOŠ PRE 7 GODINA: Potekao od slepih miševa, ali niko nije slušao upozorenja naučnika!

Planeta -

Novi koronavirus, sada zvanično nazvan Covid-19, sličan je onom koji je otkriven na slepim miševima u Kini 2013. godine.

Međutim, izostanak postupanja u skladu sa upozorenjima onih koji su ga proučavali znači da smo propustili priliku da zaštitimo stanovništvo.

Iako neki sada tvrde da je virus Covid-19 na ljude prešao s ljuskavaca, verovatno je da su te životinje bile samo žrtve infekcije, kao i ljudi.

"Iz do sada dostupnih viroloških dokaza, virus je gotovo sigurno došao s jedne vrste šišmiša“, kaže Endru Kaningem iz Zoološkog društva u Londonu.

foto: EPA/Yuan Zheng

Godinama su Ženg Li Ši i njene kolege s Instituta za virologiju u Vuhanu izolovali koronaviruse s slepih miševa u pećinama kineske provincije Junana.

U laboratoriji su 2013. godine pronašli koronavirus koji može da zarazi ljudske ćelije. Prošle nedelje Ženg je izvestila da je taj virus 96 odsto identičan virusu Covid-19, koji se sada proširio među ljudima.

Godine 2016. Vejn Marasko s Medicinskog fakulteta na Harvardu i njegove kolege otkrili su da se virus koji su otkrili Ženg i njena ekipa može da reprodukuje u ćelijama ljudskih disajnih puteva. Oni su taj virus opisali kao „predodređen da se pojavi kod ljudi“.

Međutim, dalja istraživanja virusa sprečila je odluka američke vlade da zabrani rad na promenama virusa na načine koji bi mogli da ih učine opasnijima.

foto: EPA/Jerome Favre

Rad ekipe okupljene oko Ženg takođe je otkrio da se virusi mogu prenositi direktno sa šišmiša na ljude koji žive u blizini njihovih pećina. Njena zapažanja ukazuju kako nije neophodan ljuskavac da bi se virus Covid-19 proširio na ljude, a prethodno je otkrila i da SARS može da pređe sa slepih miševa, a da prethodno ne zarazi druge životinje.

Prošle godine je upozorila kako postoji velika verovatnoća da će se koronavirus proširiti sa šišmiša u Kini. „Istraživanje koronavirusa na slepim miševima postaje hitno pitanje za rano otkrivanje znakova upozorenja“, napisala je.

Budući da je ta prilika propuštena, Ženg je pozvala na pojačane napore kako bi se razvili lekovi i vakcine.

Podsetimo, broj umrlih od koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubej skočio je danas za rekordnih 242 i ukupno iznosi 1310, a došlo je i do velikog povećanja broja novih potvrđenih slučajeva zaraze nakon primene nove dijagnostičke metodologije.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track