OVAKO SE DANCI BORE PROTIV MRAČNE ZIME: Pogledajte kako izgleda Festival svetla (VIDEO)
Foto: EPA/Olafur Steinar Rye Gestsson

zanimljive svetlosne instalacije

OVAKO SE DANCI BORE PROTIV MRAČNE ZIME: Pogledajte kako izgleda Festival svetla (VIDEO)

Planeta -

U Kopenhagenu se treći put održava Festival svetla.

Postavljeno je 60 umetničkih, svetlosnih instalacija po celom gradu, a gradske vlasti se nadaju da će smotra privući više posetilaca nego prošle godine. Festival traje do 23. februara.

Prestonica Danske je možda hladna i mračna tokom zimskih meseci, ali je uz pomoć festivala „Zima u Tivoliju“ sve šarenije i toplije. Instalacije su izrađene samo od održivih sijalica, a koriste se isključivo obnovljivi izvori energije.

foto: EPA/Olafur Steinar Rye Gestsson

Među atraktivnim svetlosnim umetničkim radovima je i klizalište na čijem krovu je 100.000 malih eko sijalica. Posebnu atrakciju daju magneti postavljeni ispod leda koji proizvode svetlosne efekte tokom klizanja.

„Želimo da predstavimo nešto novo. Svetlo u tami tokom zimskih meseci, ali i da povežemo park Tivoli sa drugim delovima Kopenhagena laserskim zrakom na nebu. Prvi put je praktično ceo grad uključen u festival“, navodi Jesper Konghaus, kustos Festivala svetla u Kopenhagenu.

Posebnu pažnju privlači i instalacija umetnika koji je iskoristio 11 divljih labudova iz Andersenove bajke. Svetlosni šou priča dramatične priče iz nordijske mitologije i prošlosti, ispunjene borbama i dramom.

"Ove godine pokušavamo da dodamo umetničku dimenziju festivalu. Pozvali smo umetnike da osmisle unutrašnjost parka Tivoli, da donesu svoje umetničke radove bazirane na svetlu. To veoma dobro funkcioniše“, dodaje Konghaus.

I posetioci kojih ima iz celog sveta su zadovoljni. Tokom festivala traje i jednonedeljni odmor koji se zove „zimska pauza“. Do kraja meseca biće organizovane i različite manifestacije, poput trke sa svetiljkama.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja