KIM KORONAVIRUS NE PRAŠTA: Pogubljen severnokorejski zvaničnik jer je prekršio karantin! (VIDEO)
Foto: AP, Profimedia

oštro

KIM KORONAVIRUS NE PRAŠTA: Pogubljen severnokorejski zvaničnik jer je prekršio karantin! (VIDEO)

Planeta -

Jedan severnokorejski zvaničnik ubijen je zbog odlaska u javno kupatilo, dok je trebalo da se nalazi u karantinu zbog koronavirusa.

Trgovinski zvaničnik uhapšen je i odmah pogubljen nakon što je rizikovao širenje smrtonosne bolesti, javljaju južnokorejski mediji. Izvori su rekli da je zvaničnik stavljen u izolaciju nakon putovanja u Kinu sa liderom zemlje Kim Džong-unom.

Kaže se da je ignorisao njegovu pretnju da će "koristiti vojni zakon" protiv svakog ko je napustio karantin bez odobrenja. Severna Koreja još uvek nije potvrdila nijedan slučaj virusa, ali je preduzela drastične mere kako bi zaustavila da se širi preko svoje granice od 1400 kilmetra sa Kinom. Severna Koreja je postavila bezuslovan karantin svima koji su nedavno bili u susednoj zemlji ili su bili u kontaktu s Kinezima.

Kaže se da je još jedan zvaničnik prognan na severnokorejsku farmu nakon što je pokušao da prikrije svoja putovanja u Kinu, gde se pojavio koronavirus. Navodno je bio član Agencije za nacionalnu bezbednost izolovane države. UN i SZO doveli su u sumnju tvrdnje da niko nije zaražen virusom, koji se proširio na najmanje 25 zemalja širom sveta. Neke južnokorejske medijske kuće kažu da je na Severu bilo više slučajeva i čak mogućih smrti od bolesti.

Suočeni sa globalnom pretnjom od epidemije, Pjongjang je juče objavio da je karantin produžen na 30 dana, što je duže od 14-dnevnog perioda koji preporučuju stručnjaci. Očekivalo se da će ga vladini zvaničnici, građani i stranci koji žive u Severnoj Koreji poštovati "bezuslovno". U daljnjim drastičnim mjerama, državni mediji su izvijestili da je

Kurir.rs/Metro Foto: AP, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja