1.200 DŽIHADISTA SE VRAĆA NA BALKAN: Islamska država najviše ratnika regrutovala na Kosovu, Albaniji i Makedoniji
Foto: Profimedia

ALARMANTNO

1.200 DŽIHADISTA SE VRAĆA NA BALKAN: Islamska država najviše ratnika regrutovala na Kosovu, Albaniji i Makedoniji

Planeta -

Više od 1.200 boraca je teroristička Islamska država regrutovala na zapadnom Balkanu, a većina njih se sada, po krahu kalifata, vraća u svoje države.

To pokazuju dokumenta obaveštajnih službi, objavio je portal Banjaluka.net.

"Prema poverljivoj dokumentaciji, primat na Balkanu u doprinosu islamskom terorizmu ima Kosovo sa 403 službeno priznata borca, što ih svrstava na prvo mesto u Evropi po broju odlazaka terorista na ratna područja. Slede BiH sa 350 boraca, Albanija sa 180 do 200 boraca i Severna Makedonija sa 156 boraca", navodi se.

Navodi se da obaveštajci u dokumentima ističu: „Šta znači povratak tih terorista na Balkan, šta će to značiti i koliki je to stvarno problem znaće se vrlo brzo, nakon što povratnici izdrže svoje simbolične kazne za učešće u borbama na strani takozvane Islamske države i Al Kaide u Siriji i Iraku“.

Oni naglašavaju da je za domaće pravosuđe problem što nema konkretnih dokaza da su činili zločine i učestvovali u streljanju, ubijanju ili obezglavljivanju zarobljenika, a bezbednosne službe upozoravaju da će „oni u relativno kratkom periodu formalnopravno biti slobodni građani, koji se sigurno neće odreći svoje radikalne verske i terorističke ideologije“.

Dodaje se da indoktrinaciju sprovode različite islamske nevladine organizacije koje imaju za cilj da izdominiraju islamom na Balkanu i koje će ostvariti kontakt s povratnicima iz Sirije i Iraka i nastaviti rad s njima kao humanitarne organizacije.

(Kurir.rs / Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track