UŽAS NA HAITIJU, IZGORELO SIROTIŠTE: Požar usmrtio 13 dece, vatrogascima trebalo sat i po da stignu
Foto: AP/Dieu Nalio Chery

horor

UŽAS NA HAITIJU, IZGORELO SIROTIŠTE: Požar usmrtio 13 dece, vatrogascima trebalo sat i po da stignu

Planeta -

U požaru u jednom sirotištu nadomak prestonice Haitija, Port o Prensa, stradalo je 13 dece. Vaspitačica u sirotištu, Roz-Mari Lui, izjavila je da je požar izbio juče ujutru oko 9 sati i da je vatrogascima trebalo oko sat i po da stignu na mesto nesreće u kojoj je tragično nastradalo sedam beba i šestoro dece uzrasta od 10 do 11 godina.

Ona je novinaru AP rekla da je bila prisutna kada su pripadnici nadležnih službi iznosili beživotna tela 13 dece iz sirotišta u predgrađu glavnoig grada Haitija. Prema rečima vaspitačice, u sirotištu su korišćene sveće zbog kvara na internom sistemu elektro napajanja.

Policija i vatrogasna služba nisu bili dostupni za izjave. O problemima sa sirotištima na Haitiju pisali su brojni mediji. CNN je izvestio prošle godine da na Haitiju ima oko 30 hiljada dece u sirotištima i da su mnogi od njih napušteni jer roditelji nemaju sredstava da ih izdržavaju.

AP je takođe izveštavao o problemima u dva sirotišta koja na Haitiju vodi Crkva Poznavanja Biblije koja je u seriji inspekcija od 2012. godine izgubila dozvole zbog prevelikog broja štićenika, nehigijenskih uslova i manjka stručnog kadra.

Ekipa AP je 2013. godine posetila dva sirotišta u kojima je bilo smešteno oko 120 dece i emitovala slike zapuštenih, neuslovnih i mračnih prostorija, preveliki broj štićenika i dotrajale ili polomljene ležajeva i sanitarije. Neke verske organizacije organizovale su u Njujorku i Los Anđelesu prodaju skupocenih antikviteta i deo prihoda namenile sirotištima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Dieu Nalio Chery)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja