NEMAČKI PREDSEDNIK OPLEO PO TRAMPOVOJ AMERICI: Zbog sebičnosti administracije SAD opet došlo do nadmetanja velikih sila
Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH

kritika

NEMAČKI PREDSEDNIK OPLEO PO TRAMPOVOJ AMERICI: Zbog sebičnosti administracije SAD opet došlo do nadmetanja velikih sila

Planeta -

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je danas nacionalnu sebičnost sadašnje američke administracije, ocenivši da je to doprinelo ponovnom nadmetanju izmedju velikih sila, čime je svet manje bezbedan.

"Naš glavni saveznik SAD odbija pod sadašnjom administracijom samu zamisao o medjunarodnoj zajednici", rekao je Štajnmajer u uvodnom govoru godišnje Bezbednosne konferencije u Minhenu.

Nemački predsednik je rekao da se zemlje pozivaju da svoje interese stave iznad drugih, čak i na štetu suseda i partnera. Štajnmajer je aludirao na slogan američkog predsednika Donalda Trampa "Make America Great Again" (Učinite Ameriku ponovo velikom).

"Danas smo svedoci sve destruktivnije dinamike u svetskoj politici", rekao je nemački predsednik koji nema izvršnu vlast, ali se smatra glasom moralne savesti zemlje.

Prema njegovim rečima, svake godine se svet udaljava od cilja medjunarodne saradnje.

"Zamisao o nadmetanju svetskih sila prožima stvarnost cele planete", dodao je Štajnmajer, čija je zemlja sve više zabrinuta zbog američkih raznih mera povlačenja, posebno od dolaska Trampa na vlast. Nemačka se od kraja Drugog svetskog rata oslanja na američku vojsku po pitanju bezbednosti.

Tramp sa svoje strane ne prestaje da optužuje Nemačku, prvu ekonomsku silu u Evropi, da ne izdvaja dovoljno novca za vojni sektor, smatrajući da se ta zemlja ponaša kao "parazit" američke vojske. U Minhenu je danas počela Bezbednosna konferencija uz učešće 35 šefova država ili vlada, stotinak ministara inostranih poslova i odbrane i zvaničnika medjunarodnih organizacija.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track