Najnovije vesti

U HUBEJU UVEDENE MERE KAO DA JE RATNO STANJE: Sve je zatvoreno, niko ne sme da napusti svoj dom, a evo i zašto! (VIDEO)
Foto: EPA/YUAN ZHENG

po prvi put

U HUBEJU UVEDENE MERE KAO DA JE RATNO STANJE: Sve je zatvoreno, niko ne sme da napusti svoj dom, a evo i zašto! (VIDEO)

Planeta

Okrug Šijenu u centralnoj kineskoj provinciji Hubej uveo je prekjuče "ratne mere", što između ostalog podrazumeva potpuno zatvaranje svih zgrada. To je ujedno i prvi put da se ovakve mere sprovode u Kini od kada je krajem januara proglašana epidemija korona virusa, ali postoji mnogo sumnji u vezi njihove legitimnosti.

Drastične mere preduzete su nakon što je u gradu Šijen zabeleženo 532 slučaja zaraženih i jedan smrtni slučaj. Prema sadašnjem planu, ove mere biće na snazi narednih 14 dana. Nakon tog perioda, u zavisnosti od toga koliko će biti efikasne, biće doneta odluka da li će mere biti ukinute ili produžene, navodi kineski državni list Global tajms.

Šta tačno znače "ratne mere"?

Prema merama koje su juče stupile na snagu, sve zgrade koje se nalaze na teritoriji okruga moraju u potpunosti da budu zatvorene, a stanovnici ne mogu da napuštaju svoje domove, osim onih koji se bore protiv epidemije, navodi se u saopštenju koje je objavilo Odeljenje za kontrolu epidemije KOVID-19.

Takođe, "ratne mere" podrazumevaju i da će lokalni komiteti za komšiluk distribuirati osnovne potrebe u dogovoreno vreme i po fiksnim cenama. Odbori će pomoći stanovnicima da nabave lekove ako su im hitno potrebni. Oni koji izađu iz stambenog prostora, dvorišta ili zgrada, biće privedeni.

Organi javne bezbednosti pomoći će u upravljanju sprovođenjem mera. Zvaničnici lokalnih partija moraju bezuslovno poštovati rukovodstvo i uputstva mesnih odbora i učestvovati u radu na sprečavanju epidemije.

Osobe koje pate od groznice ili su u bliskom kontaktu sa zaraženim pacijentima biće upućene kod lekara u okrugu.

Kontrole su uvedene da bi se smanjio protok ljudi i suzbilo širenje epidemije, navedeno je u saopštenju.

Da li su mere legitimne?

U saopštenju kineskog Odeljenja za kontrolu epidemije KOVID-19 navodi se da su kontrole u ​​skladu sa zakonom o upravljanju javnom bezbednošću, zakonom o sprečavanju i lečenju zaraznih bolesti i propisima o hitnom reagovanju na vanredne situacije u javnom zdravstvu. Ali, brojni stručnjaci dovode u pitanje legitimnost tih mera.

Li Kingšan, advokat iz Pekinga, rekao je za "Global Tajms" da vlada okruga nema pravo da ih naziva "ratnim merama".

Stručnjak sa kineskog Univerziteta za političke nauke i pravo, čije ime kineski list nije želeo da objavi, naveo je da je "ovaj potez znak da je lokalna vlada preterala". Prema njegovim rečima kontrola, vlasti odgovorne za upravljanje krizom i kontrolu nacionalne bezbednosti imaju pravo da preduzmu posebne mere za ograničavanje prava stanovnika i organizacija i povećanje obaveza nakon što zemlja odluči da uđe u vanredno stanje, u ratnim vremenima ili u mobilizaciju nacionalne odbrane.

Ipak, prema kineskom krivičnom zakonu, ratno vreme odnosi se na vreme kada jedna zemlja proglasi ratno stanje, trupe preuzmu borbene misije ili ih neprijatelj iznenada napadne. Kada trupe izvršavaju zadatke borilačkog tipa ili kada dođe do vanrednog nasilja, to se takođe smatra "ratnim merama".

Kineski ustav kaže da kineski predsednik može da proglasi vanredno ili ratno stanje u skladu sa odlukama Nacionalnog narodnog kongresa i njegovog stalnog komiteta. Prema zakonu o nacionalnoj odbrambenoj mobilizaciji rekao je da se posebne mere mogu preduzeti u nekim oblastima u pokrajini nakon što ih odobre Državno veće i Centralna vojna komisija, a sprovode ih pokrajinska vlada i vojni organi na istom nivou.

Takođe, kako je zapazio Liu Luanju, komentator iz Šangaja, dovodi se u pitanje neophodnost kontrole. On je naglasio da je Šijen imao samo jedan smrtni slučaj od virusa i više od 500 potvrđenih, što je mnogo manje nego u Vuhanu.

Kurir.rs/Global tajms/Blic

Foto: EPA/YUAN ZHENG

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...