SVI SU BEŽALI OD KRUZERA ČIJI PUTNICI SU ZARAŽENI KORONAVIRUSOM: Ovaj političar ih je dočekao sa cvećem! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

bravo

SVI SU BEŽALI OD KRUZERA ČIJI PUTNICI SU ZARAŽENI KORONAVIRUSOM: Ovaj političar ih je dočekao sa cvećem! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Premijer Kambodže Hun Sen, lično je sa buketima cveća ispratio prvu grupu putnika koja je napustila kruzer Vesterdam, koji je pristao u toj zemlji, nakon što ga je iz straha od koronavirusa odbilo pet drugih država.

Sen je helikopterom doleteo na kruzer i lično uručio cveće stotini putnika koji su zatim krenuli na kopno.

"Iako je siromašna zemlja, Kambodža se uvek pridružuje međunarodnoj zajednici u rešavanju problema sa kojima se suočavaju svet i region", rekao je Sun.

Putnici koji su napuštali kruzer klicali su i mahali onima koji ostaju, a mnogi među njima nosili su oko vrata kramu, tradicionalni kambodžanski šal, prenosi AP.

Lider Kambodže je istakao da je odluku da dopusti brodu da se usidri doneo iz humanitarnih razloga i da je želeo da se putnici vrate kućama.

"Da Kambodža nije dozvolila da brod pristane ovde, gde bi otišao? Zzelim da obavestim građane Kambodže i svet da dolazim ovde, jer nije vreme za diskriminaciju i nije vreme da se plašimo, već je veme da svi budemo solidarni kako bi bilo pronađeno rešenje za problem sa kojim se suočavamo", istaka je Sun.

Putnici Vesterdama, među kojima nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa, izrazili su zahvalnost Sunu zbog odluke da dopusti brodu da se usidri, ali i zato što je došao da ih pozdravi.

Lider Kambodže, veliki saveznik Kine, odbio je da zabrani direktne letove između dve zemlje navodeći da bi to narušilo bilateralne odnose i narušilo ekonomiju zemlje.

U Kambodži je do sada potvrđen samo jedan slučaj koronavirusa i to kod posetioca iz Kine, iako je ta zemlja veoma popularna za kineske turiste.

Odluku Suna da dozvoli putnicima da se iskrcaju sa Vesterdama pozdravio je i američki predsednik Donald Tramp, koji je na Tviteru napisao: "Hvala divnoj zemlji Kambodži što je primila kruzer Vesterdam u svoju luku. SAD će uvek pamtiti vašu ljubaznost".

Kruzer, u kojem se nalazi 1.455 putnika i 802 člana posade, pristao je u četvrtak u luku Sihanokvile u Kamboži.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja te zemlje, testovi su pokazali da niko na kruzeru nije zaražen virusom COVID-19.

Kruzer je započeo putovanje prošlog meseca u Singapuru, a poslednje stajanje je imao u Hongkongu, gde je do sada potvrđeno 50 slučajeva koronavirusa.

Pristajanje Vesterdama u svoje luke odbili su Tajland, Filipini, Tajvan, Japan i Guam.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profiemdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track