NJIMA ĆE KORONA DONETI BRDO PARA: Jedna zemlja pogotovo planira da iskoristi kineske neprilike sa epidemijom (VIDEO)
Foto: Profimedia

biznis

NJIMA ĆE KORONA DONETI BRDO PARA: Jedna zemlja pogotovo planira da iskoristi kineske neprilike sa epidemijom (VIDEO)

Planeta -

Na osnovu procene međunarodnih organizacija, ekonomija Kine negativno je pogođena nakon pojave fatalonog korona virusa, a to će posledično imati negativan efekat i na svetsku ekonomiju.

Ekonomisti očekuju da će virus uzrokovati gubitke i poremećaje u različitim sektorima kao što su avio-saobraćaj, međunarodna trgovina, turizam…

Ipak, u međuvremenu, moguće je da će ekonomija nekih zemalja imati određene koristi od cele situacije, piše BiznisInfo.

Jedna od njih mogla bi biti Turska. Prema rečima turskog ministra industrije i tehnologije Mustafe Varanka, virus ima neke pozitivne efekte na tursku ekonomiju u pogledu predstavljanja alternativne proizvodne baze za Kinu.

Kako prenose turski mediji, Varank je kazao da su dobavljači u inostranstvu počeli da pokazuju više interesa za proizvođače u Turskoj.

"Naravno da ne želimo da zemlje imaju takve probleme. Međutim, u svetu postoji ekonomija koja je u stalnom pokretu", rekao je on i dodao da će se Turska, ako taj zadatak bude pred njom, nositi sa njim.

Turska je zemlja koja može "proizvoditi u gotovo svakom sektoru", rekao je Varank i dodao da je u stanju povećati kapacitet kao alternativu drugim zemljama.

Virus, koji je prvi put otkriven u decembru u gradu Vuhan, glavnom gradu centralne kineske provincije Hubei, gurnuo je do sada broj smrtnih slučajeva u Kini iznad 1.380.

Do sada je globalno zarazio više od 64.000 ljudi – većinom u kontinentalnoj Kini.

Kurir.rs/Biznis Info Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track