REŠENA VELIKA MISTERIJA SEVERNE KOREJE: Evo čije konje je Kim jahao na svetoj planini (VIDEO)
Foto: Profimedia

zna da izabere

REŠENA VELIKA MISTERIJA SEVERNE KOREJE: Evo čije konje je Kim jahao na svetoj planini (VIDEO)

Planeta -

Severna Koreja, čiji je vođa Kim Džong-un snimljen kako jaše kroz sneg na belom pastuvu, potrošila je desetine hiljada dolara na 12 čistokrvnih konja iz Rusije, prema ruskim carinskim podacima.

U pratnji visokih severnokorejskih funkcionera, Kim je dva puta jahao na snežnim padinama svete planine Paektu u oktobru i decembru, što je bilo medijski vrlo propraćeno.

Prema carinskim podacima u koje je agencija Rojters imala uvid, Rusija je u Severnu Koreju prošle godine izvezla 12 konja ukupne vrednosti 75.509 dolara.

To je najveća kupovina od 2015. godine, kada je Severna Koreja potrošila 192.204 dolara na 61 konja iz Rusije. Sve u svemu, Severna Koreja je uvezla najmanje 138 konja između 2010. i 2019. godine, po ceni od 584,302 dolara, prema ruskim podacima.

Slike Kima kako jaše na belom pastuvu "dizajnirane" su tako da ulivaju poverenje Severnim Korejcima da imaju čoveka snage i sudbine koji drži uzde moći, rekli su analitičari.

Kupovina konja se takođe dešava dok je Severna Koreja pod strogim međunarodnim sankcijama koje su uvedene zbog nuklearnog oružja i programera balističkih raketa.

Inače, lider Severne Koreje Kim Džong-un pojavio se u javnosti prvi put posle 22 dana nakon što je u svetu došlo do epidemije koronavirusa. On je posetio nacionalni mauzolej kako bi obeležio godišnjicu rođenja nekadašnjeg lidera Kim Džong-ila, preneli su državni mediji.

Ovo je prvo pojavljivanje severnokorejskog vođe od 25. januara.

Da podsetimo, Severna Koreja zasad nije potvrdila nijedan slučaj koronavirusa, ali su državni mediji preneli da je u toj zemlji produžen karantin od 30 dana za sve koji pokažu simptome virusa i očekuje se da se sve institucije i stranci koji žive u zemlji pridržavaju pravila bezuslovno.

Godišnjica rođenja Kim Džong-ila proslavlja se u Severnoj Koreji kao Dan sjajne zvezde.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track