TRAMP IMA PAKLENI PLAN KAKO DA ZAUSTAVI HUAVEJ: Amerika kupuje Nokiju i Erikson da spreči prodor Kineza?
Foto: Profimedia

borba za tržište

TRAMP IMA PAKLENI PLAN KAKO DA ZAUSTAVI HUAVEJ: Amerika kupuje Nokiju i Erikson da spreči prodor Kineza?

Planeta -

Velika Britanija je dozvolila kompaniji Huavej da gradi 5G mreže u toj zemlji, ali s ograničenjem da nema pristup na mestima, koja su “osetljiva“ - ministarstva, upravne zgrade vlade i slično.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa ne krije zaprepašćenje ovom odlukom, na koju su pokušali da utiču više puta, jer smatraju da je odabir Huaveja udarac za demokratiju i otvaranje vrata totalitarnom kineskom režimu u Evropi.

SAD, iako za to nisu pružile dokaz, i dalje pokušavaju da ospore kompaniju kao 5G konstruktora i isporučioca mreže širom sveta, a razmišljanja o tome idu toliko daleko, da postoji mogućnost da SAD kupe udeo u konkurentskim kompanijama Erikson i Nokia, kako bi usporile Kineze u 5G širenju mreža.

Američki general i advokat, Vilijam Bar, blizak Donaldu Trampu, za mrežu CNBC izjavio je da se razmišlja o tome da američka vlada preuzme kontrolni paket akcija u kompanijama Nokia i Erikson, što on snažno podržava, kako bi se suzbio uticaj kompanije Huaveja na svetskom 5G tržištu. Američki stručnjaci smatraju da Erikson i Nokia nemaju širinu poslovanja, koje ima Huavej, ali nemaju ni izuzetno snažnu podršku lokalnog tržišta.

foto: EPA/Oliver Contreras / POOL

Bar je rekao da bi ovaj plan mogao da funkcioniše bilo da SAD direktno kontrolišu kontrolni paketa akcija ili putem konzorcijuma privatnih američkih i savezničkih kompanija.

Kompanija Erikson je odbila da komentariše ovu situaciju, dok su iz Nokije kratko za medije rekli da je kompaniji uvek dobrodošao zdrav investicioni kapital.

Ipak, stručnjaci smatraju da bi Eriksonu ovakav scenario vrlo prijao i, kako se saznaje u kompaniji Cevian Capital, koja ima najveći paket akcija u švedskoj kompaniji, ovakav razvoj situacije bio bi dobar za sve.

Nakon izlaganja ideje o kupovini, kompanijama Erikson i Nokia akcije su skočile za preko četiri procenta.

Kurir.rs/Mondo.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track