ERDOGAN OTVARA GRANDIOZNU BIBLIOTEKU U PREDSEDNIČKOJ PALATI: Radiće non-stop, a police su duge 200 km! (FOTO)
Foto: Anadolija/Erçin Top

najveća u turskoj

ERDOGAN OTVARA GRANDIOZNU BIBLIOTEKU U PREDSEDNIČKOJ PALATI: Radiće non-stop, a police su duge 200 km! (FOTO)

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u četvrtak će svečano otvoriti Narodnu biblioteku u Predsedničkoj palati u Ankari koja je spoj seldžučkih, osmanskih i modernih graditeljskih stilova, a za posetioce će biti otvorena 24 sata tokom svih sedam dana u nedelji.

Šef Odeljenja za biblioteke pri kabinetu turskog predsednika Ajhan Tuglu kazao je da je izgradnja Narodne biblioteke počela 2016. godine i da je čini 125.000 metara kvadratnih pokrivenog prostora u kojem istovremeno može da boravi oko 5.000 posetilaca.

U vitrinama je smešteno 4 miliona štampanih knjiga, dok u elektronskoj formi biblioteka raspolaže sa više od 120 miliona objava i 550.000 e-knjiga. U inventaru biblioteke su i brojni retki i dragoceni primerci.

1 / 10 Foto: Anadolija/Erçin Top

Police biblioteke duge su više od 201 kilometra, a na njima su svoje mesto našli štampani primerci knjiga iz stotinu država i na 134 jezika, kao i 120 miliona radova, kolumni i izveštaja.

foto: Anadolija/Erçin Top

U srcu biblioteke je dvorana sa 16 stubova koji simbolišu isto toliko turskih država kroz istoriju. Reč je o prostoru od 3.500 metara kvadratnih sa 224 sedeća mesta i izloženom kolekcijom od blizu 200.000 knjiga. Na kupoli dvorane ispisani su odlomci iz kur'anske sure “Al-Alek“ “On, koji poučava peru. Koji čoveka poučava onom što ne zna“.

foto: Anadolija/Erçin Top

Narodna biblioteka u Predsedničkoj palati je najveća biblioteka u Turskoj, a s obzirom na bogatu kolekciju i usluge koje nudi, ubrajaće se i u red najprestižnijih ustanova te vrste u svetu.

Strani državljani će uz pasoš moći da preuzmu ulaznice za posetu i korišćenje usluga.

Kurir.rs/Anadolija

Foto: Anadolija/Erçin Top

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track