OVO JE NAJSMRTONOSNIJE ORUŽJE KOJE JE ČOVEK NAPRAVIO: Za pola sata 280 gradova pretvorilo bi u pepeo (VIDEO)
Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

naoružanje

OVO JE NAJSMRTONOSNIJE ORUŽJE KOJE JE ČOVEK NAPRAVIO: Za pola sata 280 gradova pretvorilo bi u pepeo (VIDEO)

Planeta -

Atomske podmornice naoružane moćnim nuklearnim raketama najsmrtonosnije su oružje koje je ljudska vrsta ikad osmislila, piše list „Nešenel interest“.

List navodi 5 američkih i ruskih podmornica, koje mogu da unište svet, a prva je američka podmornica tipa „Ohajo“, koja je usred hladnog rata mogla da „za manje od pola sata pretvori do 288 ciljeva veličine grada u radioaktivni pepeo“.

Iza nje se nalazi podmornica tipa „Kolambija“, čija bi izgradnja trebalo da počne 2020. godine u SAD.

Što se tiče ruskih podmornica, pominju se "najtiša podmornica" sa balističkim raketama projekta 955A „Borej-A“, koja je naoružana raketama R-30 „Bulava“, podmornica projekta 667BDRM „Delfin“, naoružana balističkim raketama „Sineva“ i podmornica projekta 885M „Jasen“ sa krstarećim raketama 3M-14 „Kalibar“.

Prema ranijem pisanju lista, ruske nuklearne podmornice projekta "Borej" mogu da "opustoše" Ameriku, čak i ako druge nuklearne snage Rusije budu uništene "u prvom napadu".

Prema državnom programu za naoružanje Rusije, planirana je izgradnja osam podmornica klase "Borej".

Od njih su tri izgrađene i već su u sastavu ruske flote – „Jurij Dolgoruki“, „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomah“. Četvrta podmornica „Knez Vladimir“ trenutno je u fazi testiranja.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: EPA/JEON HEON-KYUN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track