Najnovije vesti

AKO ASANŽA IZRUČE AMERICI, SVI NOVINARI ĆE TRPETI POSLEDICE: Advokati traže od Makrona da mu odobri azil u Francuskoj!

novi zahtev

AKO ASANŽA IZRUČE AMERICI, SVI NOVINARI ĆE TRPETI POSLEDICE: Advokati traže od Makrona da mu odobri azil u Francuskoj!

Planeta

Evropski pravni tim Džulijana Asanža saopštio je danas da će pokušati da zatraži azil u Francuskoj za osnivača Vikiliksa, čije suđenje za izručenje SAD na osnovu optužbi za špijuniranje počinje sledeće nedelje u Londonu.

"Smatramo da je situacija dovoljno ozbiljna i naša je dužnost da razgovaramo o tome sa predsednikom Emanuelom Makronom", rekao je ugledni francuski advokat Erik Dipon-Moreti, prenosi AP.

On je jedan od advokata koji su na konferenciji za novinare u Parizu objasnili zašto smatraju da je slučaj protiv Asanža nepravedan, pominjući njegovo loše zdravlje i tvrdeći da su u zatvoru u Londonu bila povređena njegova prava.

Oni su takođe upozorili na da će svi novinari trpeti posledice ukoliko Asanž bude izručen i zatvoren u SAD. 

foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Francuski članovi tima rekli su da rade na konkretnom zahtevu Makronu da odobri Asanžu azil u Francuskoj, gde, inače, on ima decu. 

Baltasar Garson, španski koordinator Asanžovog tima, ponovio je plan njegovog klijenta da na svom saslušanju o izručenju tvrdi da mu je Trampova administracija ponudila pomilovanje. Navodni uslov za to bio je da Asanž mora da pristane da kaže da Rusija nije umešana u curenje mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta koje je Vikiliks objavio tokom izborne kampanje u SAD 2016. godine. 

foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Bela kuća je odlučno negirala tu tvrdnju.

Asanž je proveo sedam godina u londonskoj ambasadi Ekvadora, pre nego što je izručen u aprilu 2019. godine, a zatim ga je britanska policija uhapsila zbog kaucije. 

U novembru, Švedska je odustala od istrage o seksualnim zločinima zbog njega, jer je prošlo previše vremena, prenosi agencija.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: AP / Kirsty Wigglesworth

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...