Najnovije vesti

ARHEOLOZI OTKRILI ROMULOVU GROBNICU: Osnovao Rim, ubio brata, pa vladao 40 godina, a smrt mu je i dalje misteriozna
Foto: AP/Andrew Medichini

othranila ih vučica

ARHEOLOZI OTKRILI ROMULOVU GROBNICU: Osnovao Rim, ubio brata, pa vladao 40 godina, a smrt mu je i dalje misteriozna

Planeta
08:09h

Italijanski arheolozi uskoro će predstaviti "neverovatno otkriće", podzemno svetilište iz 6. veka pre Hrista, koje bi moglo da bude grobnica mitskog osnivača grada Rima i prvog rimskog kralja Romula.

Romul je prema legendi osnovao Rim sa svojim blizancem Remom 21. aprila 753. pre Hrista. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar.

Svetilište čine kameni sarkofag dugačak 1,4 metra i kružna struktura za koju se pretpostavlja da je bila oltar.

foto: AP/Andrew Medichini

Lokacija svetišta smeštenog unutar rimskog Foruma podudara se s mestom na kojem je, prema drevnim zapisima, sahranjen Romul, stoji u saopštenju arheološkog parka rimskog Koloseja.

Istoričari su dugo podeljeni u vezi sa tim da li su braća, koju je po legendi othranila vučica, uopšte postojala, ali ako i jesu, gde bi Romulovo telo, koje su navodno nakon smrti raskomadali gnevni senatori, moglo biti sahranjeno.

foto: AP/Andrew Medichini

Rimski forum bio je žila kucavica Rimskog carstva i istorijski izvori upućuju na to da je Romul sahranjen negde u tom području.

U svetištu nisu pronađene nikakve kosti, ali arheolozi najavljuju da imaju druge znakove koji upućuju na to da bi se moglo raditi o grobu prvog rimskog vladara.

foto: Profimedia

U istoriji Rima period Romulove vladavine temelji se na rimskoj mitologiji i ne može se smatrati verodostojnim. To razdoblje je poznato kao razdoblje vladavine sedmorice rimskih kraljeva.

Romul, koga su popularnim učinili istoričari i pisci poput Livija, Ovidija i Plutarha, po legendi je zaorao brazdu na brežuljku Palatinu kako bi označio gde će biti zidine budućeg grada.

Kada je Rem izrugujući se bratu preskočio "zid" kako bi mu pokazao koliko će neefikasan biti, ljutiti Romul ga je ubio i kazao da će tako završiti svi koji se usude da pređu rimske zidine, kaže legenda.

Na Palatinu je Romul osnovao Senat i prve legije. Rimom je vladao idućih 40 godina.

Nejasno je kako je umro. Po jednoj verziji je misteriozno nestao u oluji, dok su ga po drugoj ubili i raskomadali rimski senatori.

"Јe li Romul postojao ili ne, nije važno. Važno je da su stari Rimljani njegov lik smatrali političkim začetnikom grada", rekao je italijanski arheolog Paolo Carafa.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track