Najnovije vesti

NETANIJAHU PRESTAO DA SE RUKUJE ZBOG KORONAVIRUSA: Ispoštovao novo pravilo tokom posete gradu na Zapadnoj obali (VIDEO)
Foto: Profimedia

kampanja

NETANIJAHU PRESTAO DA SE RUKUJE ZBOG KORONAVIRUSA: Ispoštovao novo pravilo tokom posete gradu na Zapadnoj obali (VIDEO)

Planeta

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu prestao je da se rukuje tokom izborne kampanje, što se smatra signalom da raste zabrinutost među izraelskim zvaničnicima od izbijanja epidemije koronavirusom.

Za vreme jučerašnje posete svetilištu Pećini patrijarha u Hebronu, izraelski premijer je snimljen kako odbija da se rukuje sa ljudima koje je sreo u tom gradu na Zapadnoj obali, preneo je Tajms of Izrael.

Snimak je objavila televizija Kan, šest dana pred nacionalne izbore. Na snimku se vidi Netanijahu u poseti svetilištu i kako mu neko pruža ruku.

Izraelski premijer, međutim, nije ispružio svoju i čuo se jedan od njegovih savetnika kako kaže: "Nema rukovanja".

Pomalo postiđen Netanijahu se naklonio i rekao "namaste", što je uobičajeni Hindu pozdrav.

Čula se i Netanijahuova supruga Sara koja je rekla da je odluka o uzdržavanju od rukovanja instrukcija vlade.

Međutim, izvori bliski Netanijahuovoj kampanji su rekli listu da je on sam doneo tu "odgovornu odluku", jer se svakodnevno sastaje sa hiljadama aktivista pred izbore u ponedeljak.

Pećina patrijarha je jedno od mesta koje su nedavno obišli južnokorejski turisti koji su posetili Izrael početkom meseca, a kod kojih je kasnije otkriven opasni virus.

Strah od virusa dospeo je i do najviših instanci donošenja odluka u Izraelu.

Brigadni general Ofer Vinter, savetnik ministra odbrane, nije prisustvovao sastancima na visokom nivou o nasilju koje je izbilo u Gazi protekla dva dana, jer mu se ćerka vratila iz Tajlanda prošle sedmice sa prehladom i naređeno mu je da bude u karantinu sve dok se ne utvrdi soj virusa.

Čini se da je uklanjanje Vintera bila odluka Netanijahua i nije deo utvrđene politike, jer je on bio prisutan na sastancima sa ministrom odbrane Naftalijem Benetom tokom istog perioda, prema dnevniku "Jediot Aharonot", koji je objavio fotografije bezbednosnih brifinga sa Netanijahuom i sa Benetom tokom poslednja dva dana.

Izraelski zdravstveni zvaničnici ograničili su putovanja u Kinu i iz Kine, Južne Koreje, Japana, Hongkonga, Makaoa, Singapura i Tajlanda kako bi sprečili širenje virusa u zemlji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...