Najnovije vesti

OVO SU PRAVI PODACI O KORONAVIRUSU: Prisutan je u 33 zemlje, 96,5 % zaraženih u Kini! Zdrav razum i higijena su ključni!
Foto: EPA / Ettore Ferrari

sastanak u rimu

OVO SU PRAVI PODACI O KORONAVIRUSU: Prisutan je u 33 zemlje, 96,5 % zaraženih u Kini! Zdrav razum i higijena su ključni!

Planeta

Predstavnici EU, italijanskih vlasti, Svetske zdravstve organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti sa sastanka u Rimu poručuju danas da se ne treba rukovoditi panikom već zdravim razumom kada je reč o virusu COVID19.

"Ozbiljno uzimamo i situaciju i virus, ali istovremeno treba imati na umu i podatak da 4 od 5 pacijenata zaraženih COVID19 pokazuju blage simptome i oporavljaju se", kaže direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

Kluge je na sastanku u Rimu preneo najnovije informacije koje govore da u 33 zemlje širom sveta trenutno ima 80.980 zaraženih i dodaje da je od ukupnog broja zaraženih njih čak 96,5 procenata u Kini.

"Smrtnost je dva procenta, a u Kini sada i jedan procenat. U pitanju su uglavnom osobe starije od 65 godina, oslabljenog imuniteta koji pate i od drugi bolesti", navodi Kluge.

foto: AP / Gregorio Borgia

Direktor u Svetskoj zdravstvenoij organizaciji pozvao je građane Italije da zaštite sebe i druge tako što će da prate preporuke nadležnih državnih organa i da paze na zdravlje posebno dok su na putu.

"Zdrav razum, higijena ruku vodom i sapunom i kada kašljete to činite u maramicu koju ćete bezbedno odložiti", preporučio je Kluge.

Hans Kluge je naglasio važnost zaštite i informisanja zdravstvenih radnika koji su "prvi na udaru" virusa. Pored toga on je podvukao i ulogu medija u trenutnoj situaciji sa koronavirusom.

"Uloga medija je od kritičnog značaja. Ovo je vreme za tačno i etičko informisanje bazirano na proverenim izvorima. Novinari su takođe deo rada u cilju zaštite javnog zdravlja", naglašava on.

foto: EPA / Ettore Ferrari

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakidis takođe upozorava na opasnost od dezinfomacija u pogledu novog virusa i njegovog širenja.

"Situacija jeste za brigu, ali nema mesta panici. Moramo biti oprezni kada je reč o dezimformacijima i ksenofobnim izjavama koje dovode u zabludu građane istovremno dovodeći u pitanja napore vlasti", kaže Kirijakidis.

Ona je naglasila da EU radi na koordinaciji sa i među zemljma članicama kao i da će svima biti obezbeđana sva neophodna podrška u borbi protiv epidemije.

Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti kažu da se još radi na utvrđivanju informacija o prirodi virusa COVID19.

foto: EPA/NICOLA FOSSELLA

Direktorka Centra Andrea Amon navodi da su u EU u toku pripreme za različite scenarije pa i onaj o širenju klastera virusa na druge zemlje članice.

"Zemlje čalnice će već ove nedelje dobiti pamflete sa informacijam koje mogu proslediti svojim građanima", kaže Amon.

Ona navodi da je pored ključne koordinacije među zemljam članicama EU u stalnim kontaktima sa Kinom, Kanadom, SAD i Afrikom u cilju praćenja, prevencije i suzbijanja epidemije COVID19.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Ettore Ferrari

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja