Najnovije vesti

GRČKA POLICIJA SPREČILA 4.000 MIGRANATA DA SILOM UĐU U NJIHOVU ZEMLJU: Zaštitili smo naše i granice Evrope (FOTO, VIDEO)
Foto: Anadolija/Gökhan Balcı

NAPETO

GRČKA POLICIJA SPREČILA 4.000 MIGRANATA DA SILOM UĐU U NJIHOVU ZEMLJU: Zaštitili smo naše i granice Evrope (FOTO, VIDEO)

Planeta

Grčka je policija je sprečila 4.000 migranata da iz Turske silom uđu u Grčku, rekao je danas u Atini portparol Vlade Steljos Pecas, posle hitnog sastanka kojim je predsedavao premijer Kirijakos Micotakis.

"Grčka se juče suočila s organizovanim pokušajem masovne i ilegalne povrede granice i to je uspešno prebrodila. Zaštitili smo naše i granice Evrope. Sprečili smo više od 4.000 nelegalnih pokušaja ulaska na našu teritoriju", rekao je Pecas.

Nešto ranije je Turska objavila da svoje granice ka Evropi otvara za migrante iz Sirije, dok u grčkim medjima ima informacija da turske vlasti autobusima organizovano prevoze migrante ka grčkoj granici.

Pecas je još rekao da je grčka vlada "odlučna da učini sve kako bi zaštitila granice" i da su "ojačane snage" na kopnenim i pomorskim granicama prema Turskoj.

Micotakis je na jutrošnji sastanak pozvao ministre spoljnih poslova Nikosa Dendijasa, unutrapnjih poslova Mihalisa Hrisohoidisa i odbrane Nikosa Panajotopulosa, kao i šefove vojske i obalske straže.

Po rečima Pecasa, na granici duž reke Evros (Marica) je uhapšeno 66 migranata, a oko 4.000 migranata i izbeglica se jutros ponovo okupilo kod graničnog prelaza Kastanjes.

"Erdoganove ucene neće proći. Nećemo tolerisati ilegalne prelaske granice", izjavio je zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Miltijadis Varvicjotis.

Ministar odbrane Panajotopulos je reklao da će granice biti "zaštićene", ali da će biti "veoma teško" nadzirati pomorske granice kod grčkih ostrva u Egejskom moru.

Po navodima Obalske straže, 180 migranata se prošle noći iskrcalo na ostrva Lezbos i Samos.

Kurir.rs/Beta/AFP

Foto: Anadolija/Gökhan Balcı

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track