SUZAVAC I KAMENICE NA GRČKOJ GRANICI! Erdogan pustio 36.000 migranata ka Evropi, Grci pokušavaju da ih zaustave!
Foto: AP / Giannis Papanikos

odbrana granica

SUZAVAC I KAMENICE NA GRČKOJ GRANICI! Erdogan pustio 36.000 migranata ka Evropi, Grci pokušavaju da ih zaustave!

Planeta -

Grčka policija upotrebila je suzavac da rastera migrante koji su na policajce bacali kamenice i napali policiju u pokušajima da pređu na grčku teritoriju iz Turske, u severnom delu Evrosa.

"U protekloj noći zabeleženo je oko 9. 600 pokušaja migranata i izbeglica da pređu na grčku teritoriju, rekao je zamenik ministra odbrane Grčke Alkiviadis Stenis koji se inače nalazi u kritičnim zonama.

foto: AP / Giannis Papanikos

Dodao je da su svi pokušaji migranata i izbeglica za ulazak na grčku teritoriju uspešno odbijeni.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis zbog situacije sa migrantima i izbeglicama na tursko-grčkoj granici sazvao je sastanak vladinog Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi MIA.

foto: EPA / Sedat Suna

Ujedinjene nacije danas su saopštile da je najmanje 13.000 ljudi na tursko-grčkoj granici, nakon što je Ankara saopštila da više neće zaustavljati migrante da nastave ka Evropi.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu sinoć je na svom Tviter nalogu objavio da oko 36. 776 migranata napustilo Tursku preko Edrene.

foto: EPA / Sedat Suna

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias posalo je pismo Visokom komesaru EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu u kome zahteva vanredan sastanak Saveta ministara spoljnih poslova EU zbog situacije sa migrantima i izbeglicama, objavila je grčka agencija ANA-MPA pozivajući se na diplomatske izvore.

foto: EPA / Sedat Suna

Dendias je danas telefonski razgovarao sa kolegama iz Hrvatske, Slovačke, Estonije, Kipra i Bugarske, ali i sa ambasadorom SAD u Atini.

Šef grčke diplomatije juče je razgovarao sa Borelom oko zahteva Atine, koje je bio i zvanično poslat.

foto: EPA / Sedat Suna

Dendias je u vezi aktuelne migrantske situacije informisao i ministre spoljnih poslova Severne Makedonije, Austrije, Bugarske.

Juče je grčki premijer Kirijakos Micotakis povodom novonastale situacije sa migrantima telefonski razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen.

foto: EPA / Sedat Suna

Makedonski zamenik premijera za evropska pitanja Bujar Osmani, takođe, je izjavio da je Severna Makedonija spremna za suočavanje sa eventualnim novim talasom izbeglica iz Sirije, ali da će raditi u koordinaciji sa FRONTEKS-om i zemljama-članicama EU.

foto: AP / Emrah Gurel

Juče je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić povodom novonastale situacije sa migrantima rekao da je Srbija spremna, ali da neće dopustiti da bude čekaonica za one koje nameravaju da stignu do željene destinacije.

foto: EPA / Sedat Suna

Takođe, naglasio je da je Srbija proteklih godina pokazala dobar primer u suočavanju sa migrantskim izazovima.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: AP / Giannis Papanikos

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track