BATALI KORONU, NESTAŠICA OVE NAMIRNICE TRESE AMERIKU: Ako Kongres ne reaguje, SAD čeka veoma GORKA GODINA (VIDEO)
Foto: Shutter

drama

BATALI KORONU, NESTAŠICA OVE NAMIRNICE TRESE AMERIKU: Ako Kongres ne reaguje, SAD čeka veoma GORKA GODINA (VIDEO)

Planeta -

Američke zalihe šećera su ove godine niske, a industrija hrane i pića počinje da se brine da će im ponestati ako vlada ne preduzme nešto da poveća uvoz.

"Definitivno postoji zabrinutost od strane naših članova," rekao je Zakari Deker, menadžer za odnose sa vladom iz American Bakers Association.

"Neke druge industrije mogu prebaciti i koristiti nešto drugo, poput kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze. Ali, za pečenje i pravljenje slatkiša, zaista vam je potreban pravi šećer", rekao je Deker.

Problemi su počeli prošle jeseni kada je nepovoljno vreme opustošilo nekoliko regiona za proizvodnju šećera.

Najveći deo američkog šećera potiče od šećerne repe koja se uzgaja na srednjem zapadu i šećerne trske koja se uzgaja na jugoistoku.

"Ono što smo imali prošle jeseni bio je katastrofalan niz vremenskih pojava u vreme žetve šećerne repe", rekao je Džek Roni, direktor za ekonomsku i političku analizu u Američkoj alijansi za šećer.

"Čak jedna trećina repe je ostala neočišćena. U međuvremenu, došlo je do neobičnog udara hladnog udara (jugoistok Sjedinjenih Država), a usev šećerne trske je smanjen. Dakle, to je bila neobična slučajnost lošeg vremena u oba mesta, "rekao je Ronei.

Očekuje se da će američka proizvodnja šećera ove godine biti smanjena za oko 10 procenata, spustivši se na 8,2 miliona tona sa 9 miliona tona, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede.

Deficit snabdevanja već pokazuje. Dva velika američka dobavljača šećera - uključujući najvećeg nacionalnog dobavljača, United Sugar Corp. - već su proglasila „višu silu“, što znači da nemaju dovoljno šećera da ove godine ispune sve svoje ugovore zbog nepredvidivih okolnosti.

Manjak takođe utiče na cene. Rafinirani šećer obično košta oko 30 centi po kilogramu, kaže portparol Udruženja korisnika zaslađivača. Sada je cijena bliža 50 centi za funtu.

Da bi ispravila manjak, američkoj industriji će ove godine trebati više uvoznog šećera sa svetskog tržišta. Ali to nije jednostavno.

USDA strogo kontroliše količinu šećera koji se može uvesti u Sjedinjene Države kao način da se cene povećaju za proizvođače.

To se postiže održavanjem visoke tarife na uvozni šećer. Zatim svake godine agencija izračunava iznos koji će biti potreban raznim korisnicima šećera, oduzima količinu proizvedenu od strane američkih poljoprivrednika, a zatim dozvoljava uvoz bez carina.

Prema Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini - a sada SAD i Meksičkom Kanadi - Meksiku ima prvenstvo da dopuni američke potrebe. Ako Meksiko nema dovoljno, USDA može otvoriti bezcarinsku kvotu za druge zemlje, rekao je Roni.

Meksiko počinje sa berbom, a rani su znaci da će i njegov rod biti smanjen zbog suše tokom vegetacijske sezone, rekao je Roni.

"Jedina tenzija ovde je da [korisnici šećera] žele da što pre otvore uvoz," rekao je Ronei. "Proizvođači su mišljenja da bismo trebali povećati uvoz, ali nemojmo to učiniti prerano i nemojmo preterivati.

Nekoliko američkih senatora prošle je nedelje poslalo pismo USDA-u, tražeći od agencije da odmah postupi kako bi povećala bezcarinsku kvotu za šećer iz drugih zemalja kako bi se osiguralo da američki korisnici šećera neprekidno snabdevaju.

"Ne možete čekati dok se naš ne potroši", rekao je Li Sanders, stariji potpredsednik odnosa sa javnošću i javnih poslova Američke asocijacije pekara. "Ako pekarima ponestane šećera, morat će obustaviti proizvodnju."

Kurir.rs/UPI Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track