(UŽIVO) SVET SE BORI SA KORONAVIRUSOM: Oporavilo se više od 53.972 zaraženih! Čak 84 odsto ima BLAŽI oblik zaraze!
Foto: EPA/JEON HEON-KYUN, Profimedia

BORBA PROTIV VIRUSA

(UŽIVO) SVET SE BORI SA KORONAVIRUSOM: Oporavilo se više od 53.972 zaraženih! Čak 84 odsto ima BLAŽI oblik zaraze!

Planeta -

U kontinentalnoj Kini je prijavljen porast novih potvrđenih slučajeva koronavirusa, nakon tri dana pada, usled naleta novih infekcija u Vuhanu, epicentru epidemije.

SZO: Epidemija može dase obuzda ako sve vlade deluju zajedno

Epidemija koronovirusa može se obuzdati i kontrolisati, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ali samo uz usaglašen odgovor svih svetskih vlada.

"Pozivamo sve zemlje da postupaju brzo, obimno i sa jasnom odlučnošću", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na brifingu u sedištu SZO u Ženevi.

foto: Profimedia

OPORAVILO se više od 53.972 zaraženih koronavirusom

Od koronavirusa se do sada oporavilo više od 53.972 obolelih širom sveta, navodi se na sajtu Worldometers.

Novim koronavirusom se do danas zarazilo 96.779 osoba, trenutan broj je 39.499 - 84 odsto (33.078) ima blaži oblik bolesti, dok je 16 odsto (6.421) u kritičnom stanju. Smrtnost ovog virusa, prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije je 3,4 odsto, a proširio se na teritoriju 87 zemalja.

U FRANCUSKOJ 6 UMRLO, 337 ZARAŽENO

U Francuskoj je od koronavirusa umrlo šest osoba, dok je zaraženo 377 ljudi, saopštilo je danas tamošnje Ministarstvo zdravlja i dodalo da su žrtve pretežno starije osobe.

foto: EPA / Ian Langsdon

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas oko 30 stručnjaka iz oblasti nauke i zdravstva, kao i nadležne ministre. Na tom sastanku će se razmotriti dodatne mere za sprečavanje širenja virusne upale pluća.

HOTEL U SKOPLJU U IZOLACIJI: Sumnja da su dva gosta zaražena

Hotel u centru Skoplja stavljen je danas u izolaciju nakon što se posumnjalo da su dva gosta iz inostranstva, državljani Australije i Singapura, zaražena novim koronavirusom. Oni su u zemnlju došli iz Kelna. Kako se navodi, u hotel su se prijavili 28. februara, a protekla tri dana imaju simptome prehlade. Više pročitajte OVDE.

BANJALUKA: Nema razloga za paniku! Zaraženi otac i sin sa slabim simtomima

foto: Anadolija/Gradska uprava Banjaluka

Na zasedanju Gradskog štaba za vanredne situacije u Banjaluci, kojim je predsedavao gradonačelnik Igor Radojičić, potvrđeno je da je zaražen muškarac iz Banjaluke i njegov sin koji je učenik 8. razreda, dok je supruga negatina. Poručeno je da nema mesta za paniku, te da nema potrebe za zatvaranjem škola i zabrani okupljanja. Više pročitajte OVDE.

Zaraženi pacijenti imaju, kako je naglašeno, izuzetno blagu kliničku sliku, sa slabim simptomima i osećaju se dobro.

PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U JUŽNOJ AFRICI

Južna Afrika potvrdila je danas prvi slučaj koronavirusa kod muškarca koji se nedavno vratio iz Italije, saopštilo je ministarstvo zdravlja te afričke zemlje.

foto: Profimedia

SKORO 300 MILIONA ĐAKA NE IDE U ŠKOLE

Skoro 300 miliona učenika u svetu ne ide u školu zbog epidemije koronavirusa, a Iran i Italija su poslednje u nizu zemalja koje zatvaraju škole.

DRUGI SLUČAJ KORONAVIRUSA U SLOVENIJI

Drugi slučaj novog koronavirusa potvrđen je danas u Sloveniji, a reč je o osobi koja je bila u kontaktu sa prvim obolelim, izjavio je ministar zdravlja Aleš Šabeder.

Vlasti sve čine da što pre identifikuju ostale osobe koje su bile u kontaktu sa muškarcem kod koga je prvo potvrđen COVID-19, naglasio je Šabeder. Više o tome pročitajte OVDE.

KORONAVIRUS U EVROPI KRENUO OD 33-GODIŠNJEG NEMCA?

Nemac star 33 godine možda je prvi Evropljanin koji se zarazio novim koronavirusom i preneo ga na druge stanovnike evropskih zemalja.

On je 24. januara imao respiratorne simptome i visoku temperaturu, a kada mu se učinilo da se njegovo zdravstveno stanje popravilo, vratio se na posao 27. januara. Više pročitajte OVDE.

foto: EPA/Ma Ping

IRAN ZATVARA ŠKOLE I UNIVERZITETE

Iranske vlasti odlučile su da zatvore škole i univerzitete u pokušaju da obuzdaju širenje koronavirusa, rekao je danas ministar zdravlja te zemlje.

Predsednik Irana Hasan Rohani juče je izjavio da se novi koronavirus proširio na skoro sve iranske provincije, ali će se zemlja izboriti s njim s minimalnim brojem mrtvih.

foto: EPA/WAEL HAMZEH

HRVATSKI MINISTAR ZDRAVLJA: PROGLASIĆEMO OPASNOST OD EPIDEMIJE

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš je najavio i da će danas proglasiti opasnost od epidemije širenja koronavirusa, ali da je to samo administrativna mera i da se ne odnosi na zatvaranje škola, javlja HRT. Više o tome pročitajte OVDE.

KINEZI NAPRAVILI ROBOTA ZA PREGLEDE OBOLELIH OD KORONAVIRUSA

Istraživači na jednom od najvećih kineskih univerziteta dizajnirali su robota za kojeg kažu da može da spasi živote tokom epidemije koronavirusa.

Mašina se sastoji od robotizovane ruke na točkovima, koja može da snima ultrazvukom, uzima bris iz usta i sluša zvuke organa pacijenta, kao što se obično radi stetoskopom.

ZATVORENA ŠKOLA "BRANKO ĆOPIĆ" U BANJALUCI ZBOG KORONAVIRUSA

Nakon što je potvrđen drugi slučaj koronavirusa kod jednog učenika u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Banjaluci, gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da su svi učenici ove škole jutros vraćeni kućama. Više o tome pročitajte OVDE.

PRVI SMRTNI SLUČAJ U ŠVAJCARSKOJ OD KORONAVIRUSA

U Švajcarskoj je zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, saoštile su danas vlasti te zemlje. Reč je o 74-godišnjoj ženi koja je bila hospitalizovana u kantonu Vaud u utorak, prenosi Rojters.

Ona je bila visoko-rizičan pacijent i patila je od hronične bolesti.

foto: EPA/Nicola Fossella

DVA SLUČAJA KORONAVIRUSA U REPUBLICI SRPSKOJ

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su u Srpskoj registrovana dva slučaja koronavirusa. Radi se o ocu i sinu. Zaraženi Banjalučanin je na trenutnom radu u Italiji.

Nakon testiranja utvrđeno je da druga osoba zaražena virusom njegovo dete, dok je supruga bila negativna na testiranju. Dečak je učenik osmog razreda OŠ "Branko Ćopić". Više o tome pročitajte OVDE.

KRUZER NE SME DA PRISTANE U SAN FRANCISKO, SUMNJA SE NA KORONAVIRUS

Kruzeru "Velika princeza", na kojem se ranije nalazilo dvoje putnika zaraženih koronavirusom, nije dozvoljeno da se vrati u luku u San Francisku iz koje je krenuo na novi put ka Havajima, a nakon što je 20 osoba prijavilo simptome koji liče na koronavirus. Više o tome pročitaje OVDE.

foto: Profimedia

AVION SE BEZ PUTNIKA VRATIO U ISTANBUL ZBOG KORONAVIRUSA

Avion kompanije Turkiš Erlajns vratio se danas u Istanbul bez putnika, po nalogu vlasti u Singapuru, nakon što je putnik koji je u utorak stigao istim avionom bio pozitivan na koronavirus.

Zaraženi putnik nije turski državljanin i išao je preko Istanbula za Singapur s druge lokacije, rekao je agenciji Rojters turski vazduhoplovni zvaničnik, dodajući da je na letu TK54 bilo 143 putnika, kao i tri pilota i 10 članova posade.

KORONAVIRUS U AUSTRIJI

U Austriji je, prema aktualnim podacima Ministarstva zdravlja, trenutno potvrđeno 37 infekcija koronavirusom, a ujedno i prva izlečenja.

To je porast od osam slučaja u odnosu na jučerašnji dan, kada je kod 29 osoba utvrđeno prisustvo koronavirusa.

Ukupno je, širom Austrije, sprovedeno 3.711 testova na koronavirus. Prva dva pacijenta sa koronavirusom su izlečena i mogu, nakon deset dana, napustiti bolnicu u Insbruku.

foto: EPA

KORONAVIRUS ODLOŽIO POSETU KINESKOG PREDSEDNIKA JAPANU

Kineski predsednik Si Djinping odložio je posetu Japanu planiranu za april zbog koronavirusa, saopštila je danas japanska vlada.

Si je trebalo da bude prvi kineski predsednik u zvaničnoj poseti Japanu posle više od 10 godina, a bilo je predviđeno da se sastane sa carom Naruhitom i japanskim premijerom Šinzo Abeom.

foto: AP/Pang Xinglei

KIM POSLAO PORUKU PODRŠKE MUNU

Lider Severne Koreje Kim Džong Un izrazio je u ličnom pismu južnokorejskom predsedniku Mun Jae Inu nadu da će Južna Koreja prevazići epidemiju koronavirusa, saopštila je Munova kancelarija.

"Kim je u pismu izrazio zabrinutost za Munovo zdravlje i izneo svoje poglede na situaciju na Korejskom poluostrvu", rekao je pres sekretar južnokorejskog predsednika Jun Do Han.

Mun je poslao uzvratno pismo severnokorejskom kolegi, u kojem je izrazio zahvalnost, prenosi agencija Jonhap.

foto: Profimedia

RASTE BROJ OBOLELIH U JUŽNOJ KOREJI

Južna Koreja potvrdila je danas još 145 slucajeva infekcije koronavirusom, cime je broj zaraženih premašio 5.700.

Od do sada potvrdenih 5.766 slucajeva, 4.326 se dogodilo u Daegu, najteže pogođenom gradu na jugoistoku zemlje, a nedostatak bolničkih kreveta postaje sve problematičniji.

Broj umrlih od virusa koji uzrokuje upalu pluća porastao je na 35, u odnosu na dva od juče, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja, javlja japanska agencija Kjodo.

foto: EPA/JEON HEON-KYUN

KORONAVIRUS STIGAO U REPUBLIKU SRPSKU

U Republici Srpskoj zabeležen je prvi slučaj lica zaraženog koronavirusom, potvrdilo je ministarstvo zdravlja Republike Srpske. Više o tome pročitajte OVDE.

GUVERNER KALIFORNIJE PROGLASIO VANREDNO STANJE ZBOG VIRUSA

Guverner Kalifornije Gavin Njusom proglasio je vanredno stanje zbog koronavirusa u toj državi, koja sada ima 53 potvrđena slučaja. On je ovo učinio juče, kada su i zvaničnici objavili prvu smrt u Kaliforniji od virusa.

U pitanju je starija osoba sa zdravstvenim problemima, javlja Rojters.

ROHANI: KORONAVIRUS SE PROŠIRIO CELIM IRANOM

Novi korona virus proširio se na skoro sve iranske provincije, ali će se zemlja izboriti s njim s minimalnim brojem mrtvih, izjavio je predsednik Irana Hasan Rohani.

Kako je juče preneo Rojters, na zvaničnom sajtu iranskog predsedništva objavljeno je da je Rohani na sednici vlade rekao je da je "ova bolest široko rasprostranjena" i da je pogodila skoro sve provincije Irana.

Iransko Ministarstvo zdravlja saopštilo je u utorak da je do sada od korona virusa umrlo 92 ljudi, dok je 2.922 obolelo, među kojima ima i državnih zvaničnika.

foto: AP/Anmar Khalil

KORONAVIRUS STIGAO U SLOVENIJU

U Sloveniji je registrovan prvi slučaj osobe obolele od koronavirusa, saopštilo je slovenačko Ministarstvo zdravlja. Više o tome pročitaje OVDE.

SAD: PREDSTAVNIČKI DOM ODOBRIO 8,3 MILIJARDI DOLARA ZA SUZBIJANJE KORONAVIRUSA

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je da se izdvoje sredstva u visini 8,3 milijarde dolara radi suzbijanja korona virusa i prosledio ovu meru na usvajanje Senatu.

Za ovaj predlog glasalo je 415 poslanika Predstavničkog doma, javio je juče Rojters. Do sada je u SAD korona virusom zaraženom najmanje 129 osoba.

foto: Profimedia

KORONAVIRUS U KINI

U kontinentalnoj Kini juče je bilo 139 novih potvrdenih slucajeva, saopštila je danas Nacionalna komisija za zdravstvo te zemlje, čime je ukupan akumulirani broj slučajeva porastao na 80.409, prenosi Rojters.

Ovaj porast rezultat je povećanja slucajeva u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubej, gđe su se nove infekcije popele na 131 sa 114 dan ranije.

Broj umrlih od izbijanja virusa u kontinentalnoj Kini dostigao je 3.012 na kraju jučerašnjeg dana, što je za 31 više nego prethodnog dana. Hubej, epicentar izbijanja, bio je "odgovoran" za sve nove smrti. U Vuhanu su umrle 23 osobe.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/JEON HEON-KYUN, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track