Najnovije vesti

STRAŠNO! ZAKUCAO SE U STATUU STARU 750 GODINA! Mistični kip sa Uskršnjeg ostrva preživeo mnogo, ali ne i ovog vozača!
Foto: Profimedia, Printscreen

neprocenjivo

STRAŠNO! ZAKUCAO SE U STATUU STARU 750 GODINA! Mistični kip sa Uskršnjeg ostrva preživeo mnogo, ali ne i ovog vozača!

Planeta

Gradonačelnik Uskršnjeg ostrva pozvao je na uvođenje ograničenja za vozila oko arheoloških nalazišta nakon što je pikap udario u jednu od poznatih kamenih statua, uzrokujući nesagledivu štetu.

Čileanac koji živi na ovom ostrvu u Polineziji, uhapšen je posle incidenta u nedelju i optužen je za oštećenje nacionalnog spomenika. 

U sudaru je oštećena i platforma na kojoj je statua stajala. 

foto: Profimedia

Čuvene statue sa Uskršnjeg ostrva, njih oko 1.000, poznate su kao moai, a lokalno stanovništvo ih naziva Rapa Nui. 

Starosedeoci ostrva veruju da statue nose duhove čuvenih predaka i na njih gledaju kao na živu inkarnaciju pokojnih rođaka.

Kamilo Rapu, predsednik zajednice koja vodi računa o moaima, navodi da ppostoji mogućnost da je sudar namerno izazvan.  

foto: Profimedia

"Kao što svi znaju, moai su svete građevine koje imaju veliki versku vrednost za narod Rapa Nui-a. Ovo nije samo grozno već je i uvreda za živu kulturu koja se poslednjih godina bori za povraćaj svoje istorijske i arheološke baštine", rekao je on.

Gradonačelnik ostrva Pedro Edmuns rekao je ad je do udesa došlo usled kvara na kočnicama, ali i da je ovaj incident pokazao potrebu za oštrijom kontrolom saobraćaja. 

foto: Profimedia

On je dodao da je ostrvsko stanovništvo poraslo sa 8.000 na 12.000 od 2012. godine, a da je mesečno ugošćavalo i po 12.000 turista.

Prošlog juna su eksperti Britanskog muzeja posetili Uskršnje ostrvo da bi razgovarali o pomoći u očuvanju statua. Poseta je usledila nakon što su ostrvske vlasti i čileanska vlada poslale delegaciju u London, u novembru 2018. godine, koja je zatražila povraćaj Hoa Hakananani statue od bazalta, visoke 2, 13 metara, a koju su britanski mornari odneli sa ostrva pre više od 150 godina.

Kurir.rs / The Guardian,  Foto: Youtube / Guardian News

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...