ŠOK DOKUMENTA IZ MOSKVE POKOPALA SANDERSA: Berni 80-tih u SSSR širio bratstvo i jedinstvo i ne samo to! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen/ Youtube

bruka

ŠOK DOKUMENTA IZ MOSKVE POKOPALA SANDERSA: Berni 80-tih u SSSR širio bratstvo i jedinstvo i ne samo to! (VIDEO)

Planeta -

Američki dnevnik Njujork tajms je pregledao 89 stranica pisama, telegrama i unutrašnjih dokumenata sovjetske vlade koji su u nove detalje otkrili obim napora Bernija Sandersa krajem osamdesetih da uspostavi bratske veze gradova Berlingtona, i nekog grada u Sovjetskom Savezu.

Dokumenti su deo vladine arhive u Jaroslavlju u Rusiji, koji je postao Berlingtonov grad-pobratim kada je Sanders bio gradonačelnik. Dosijei su otvoreni za javnost, iako su arhivisti rekli da, do sada, niko nije tražio da ih vidi.

jedan od dokumenata je i prijava za hotel Jubilejenaja na obali Jaroslavlja pokazuje da su dvoje mladih iz Berlingtona - Berni i Jane Sanders - od 7. do 10. juna 1988. boravile u sobi 415 u sobi.

„Ne postoje racionalni razlozi zašto Sjedinjene Države i Sovjetski Savez ne mogu da žive zajedno kao prijatelji. Odnos našeg grada sa pobratimom možda odigra ulogu u zbližavanju dveju zemalja. "

Nakon svoje posete Jaroslavlju u junu 1988. g. Sanders je nastavio da traži sovjetske zvaničnike da odobre partnerstvo sa Berlingtonom. Kada je sledećeg meseca Jaroslavlj nastavio sa planovima za partnerstvo, Sanders je bio pametan u pismu svom kolegi.

„Mirniji svet“

„Verujem da će programi gradova-pobratima poput Jaroslavla i Berlington pomoći poboljšati odnose sovjetske Amerike i razviti mirniji svet.“

Zvaničnici Jaroslavla još uvek su čekali dozvolu Moskvw da prihvate poziv za posetu Berlingtonu, a Sanders je lobirao u njihovo ime.

Sanders poslao je telegram kosmonautu Valentini Tereškovoj, prvoj ženi u svemiru, koja je tada vodila Savez sovjetskih društava za prijateljstvo i kulturne kontakte. Agencija je nadgledala kontakte sestara i gradova u Sovjetskom Savezu.

Putovanje je na kraju odobreno, a delegacija Jaroslavlja otišla je u Berlington nekoliko meseci kasnije, u oktobru 1988. godine.

„Informativno-propagandni rad“

„Na sastanku u opštini Berlington, 8. oktobra 1988. godine, komesar AI Rjabkov, predsednik Gradskog izvršnog odbora Jaroslavlja i zamenik gradskog sovjeta, razgovaraće o mirovnoj politici SSSR-a i perestrojki koja se dešava u našoj zemljiu svim sferama života. "

Gradski izvršni odbor Jaroslavlja - gradsko upravljačko telo - predstavio je moskovskim zvaničnicima „Plan za informaciono-propagandni rad“ sa sedam tačaka kako bi dobio odobrenje za putovanje u Berlington.

Rjabkov, gradonačelnik, planirao je da razgovara o "mirovnoj politici" Sovjetskog Saveza i demokratskim reformama. Šef fabrike u Jaroslavlju govorio bi o promenama dok se zemlja kretala ka tržišnoj ekonomiji. Šef medicinskog instituta dotakao bi se "odlučnosti Sovjetskog Saveza da se oslobodi sveta nuklearnog oružja."

Gradovi pobratimi kao propagandni ciljevi

„Jedan od najkorisnijih kanala u praksi za aktivno sprovođenje informativno-propagandnih napora pokazao se kao kontakt grad-pobratim. Produbljivanje i aktiviranje odnosa između sovjetskih i stranih gradova učvršćuje sporazume na vladinom nivou i unapređuje razumevanje i saradnju među narodima“.

Priručnik od devet stranica sovjetskog ministarstva spoljnih poslova nudi uputstva o tome kako širiti poruku zemlje strancima.

Kontakti između gradova-pobratima mogu biti korisna meta za propagandu, kaže se u dokumentu, zajedno sa ljudima koji su uključeni u antiratna kretanja i kulturne ličnosti.

Kurir.rs/NY Times Foto: Profimedia, Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track