Najnovije vesti

ERDOGAN ZBRISAO SA SASTANKA U EU: Izbegao je rukovanja, ali je od Brisela dobio novo upozorenje
Foto: Anadolija/Erçin Top

važni pregovori o migrantima

ERDOGAN ZBRISAO SA SASTANKA U EU: Izbegao je rukovanja, ali je od Brisela dobio novo upozorenje

Planeta

Lideri EU pozvali su Tursku da poštuje odredbe ugovora kojim migranti treba da se drže dalje od evropskih granica.

Oni su se inače sastali u ponedeljak s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je došao u Brisel da traži podršku.

Određena tenzija bila je vidljiva posle razgovora pošto je Erdogan otišao direktno na aerodrom umesto da održi zajedničku konferenciju za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

foto: EPA/John Thys

"Jasno je da imamo neslaganja ali govorili smo otvoreno... bio je to dobar razgovor", rekla je novinarima posle sastanka Fon der Lejenova.

Šarl Mišel je pozvao Tursku da "poštuje svoje obaveze" proizašle iz sporazuma EU-Turska od marta 2016. godine koji predviđa da migranti ostanu u Turskoj u zamenu za evropsku finansijsku pomoć.

foto: AP/Olivier Matthys

Međutim, turski lider koji traži više pomoći u situaciji u Siriji, odlučio je da otvori granice i pusti migrante i izbeglice ka Evropi da bi izvršio pritisak na evropske zemlje.

Hiljade migranata koji žele da stignu do EU od tada su se nagomilali na grčko-turskoj granici. Turski predsednik je pri dolasku u Brisel rekao da želi da odnosi izmedju Evrope i Turske budu dovedeni na mnogo viši nivo.

Nema rukovanja zbog korone
Nema rukovanja zbog korone foto: Anadolija/Erçin Top

Erdogan i dvoje evropskih vođa zadužili su šefa evropske diplomatije Žozepa Borela i njegovog turskog kolegu Mevluta Čavušoglua da razjasne sprovođenje sporazuma EU-Turska da bi se uverili da obe srane imaju isto tumačenje, rekao je Mišel.

Erdogan je takođe imao oštre reči za grčku vladu koja je dobila od Brisela 700 miliona evra da obezbedi svoje granice i suoči se sa novim naletom migranata. "Neracionalno je i neuviđavno da jedan saveznik i jedna susedna zemlja svaljuju krivicu na Tursku za ilegalnu imigraciju", rekao je Erdogan.

Osim toga, na sastanku je bio pristan i oprez zbog koronavirusa tako da se Erdogan nije rukovao sa generalnim sekretarom UN Jensom Stoltenbergom.

Nakon sastanka, Erdogan je, umesto rukovanja, ruku stavio na grudi i rekao "korona" na što je i Stoltenberg odgovorio stavljanjem ruke na grudi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track