U ITALIJI NEMA KRETANJA BEZ OBRASCA: Policija megafonima tera ljude kući, ko ne poštuje pravila ide u ZATVOR (VIDEO)
Foto: AP/Antonio Calanni

vanredne mere

U ITALIJI NEMA KRETANJA BEZ OBRASCA: Policija megafonima tera ljude kući, ko ne poštuje pravila ide u ZATVOR (VIDEO)

Planeta -

Italijani od danas smeju da putuju samo na posao ili zbog medicinskih i drugih hitnih razloga. Premijer Đuzepe Konte smatra da mere koje je Italija preduzela kada je zatvorila Lombardiju i nekoliko provincija - nisu dovoljne.

"Više nema vremena za gubljenje. Podaci nam govore da beležimo veliki rast slučajeva zaraze, hospitalizovanih na intenzivnoj nezi i nažalost umrlih. Moramo da promenimo navike i to sada", upozorio je.

Na snagu stupaju ograničenja u javnom prevozu, zatvaraju se škole svih nivoa, otkazuju utakmice fudbalskog prvenstva i drugih sportskih događaja...

foto: EPA/Andrea Fasani

Policijska vozila prolaze ulicama s megafonima: 'Pažnja, građani se pozivaju da ostanu što više kod kuće, kako ne bi došlo do širenja zaraze'.

U svim većim gradovima Italije postavljeno je nekoliko kontrolnih tačaka kako bi se osiguralo poštovanje dekreta kojim se ograničava kretanje, osim na posao ili u nužnim slučajevima.

foto: EPA/Andrea Fasani

Italijani su morali da se registruju na veb stranicama regija koje su donele odredbe. Policija na kontrolnim punktovima traži ispunjene obrasce i dokaze da građani idu na posao ili su napolju zbog zdravstvenih potreba.

"Obrazac se može preuzeti s veb stranice Ministarstva unutrašnjih poslova, svi koji moraju da putuju, moraju da ga popune i ponesu sa sobom", pišu lokalni mediji.

foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Oni koji ga nemaju, mogu ga ispuniti pred policijom koja će proveriti istinitost deklaracije kasnije. A novčane kazne za one koji su prekršili pravila su visoke. Ukoliko policija utvrdi da je neko lagao, preti mu kazna od tri meseca zatvora.

Među prvima su kažnjene dve žene, koje su se upravo vratile iz Lombardije, koje su umesto poštovanja karantina otišle u restoran da proslave 8. mart, a zatim video objavile na Instagramu, hvaleći se da su uspele da zaobiđu zabrane narandžaste zone u Lombardiji.

foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Kažnjena su i dva mladića koji su celu noć čekali u parkiranom automobilu u blizini aerodroma Bolonja. Njih dvojica nisu htela da odustanu od odmora u Madridu pa su uprkos zabrani, hteli na let. Bilo je i onih koji su, poput dvojice turista s Bergama, uspeli da stignu do željenog odredišta, ali ih je policija uhvatila i poslala natrag.

"Nalazimo se u vanrednoj situaciji i svaki građanin mora da sarađuje ​​s vlastima. Građani moraju da imaju jasne informacije. Želim da pošaljem poruku mladima da ne rizikuju i ne izlaze u noćni život jer mogu naneti veliku štetu i drugim članovima porodice", rekao je premijer. Proveravaju ljude i na svim aerodromima, na ulazu i izlazu glavnih ruta u Milanu i u luci Venecija. U mnogim gradovima su postavili i termoskenere. Policajci patroliraju i gradom kako bi proverili poštuju li se bezbednosna pravila u prodavnicama, barovima i restoranima.

Kurir.rs/24sata.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track