RETKI PRIZORI! PUSTE ULICE I TRGOVI U ITALIJI: Ovako danas izgledaju neka od najprometnijih mesta, poštuju se nove mere
Foto: AP / Anteo Marinoni / LaPresse

koronavirus

RETKI PRIZORI! PUSTE ULICE I TRGOVI U ITALIJI: Ovako danas izgledaju neka od najprometnijih mesta, poštuju se nove mere

Planeta -

U Rimu i drugim italijanskim gradovima ulice su danas osvanule puste nakon što je vlada proširila karantin na celu zemlju u pokušaju da uspori najgoru epidemiju korona virusa u Evropi.

Mere, koje je premijer Đuzepe Konte najavio kasno sinoć, podrazumevaju proširenje mera koje su ranije uvedene na severu u regionu Lombardije i delovima susednih pokrajina, koje podrazumevaju ograničavanje kretanja i zabranu javnih okupljanja, preneo je Rojters.

foto: EPA / Matteo Corner

"Budućnost Italije je u našim rukama. Hajde da svi učinimo svoj deo, odričući se nečega za kolektivno dobro", napisao je Konte na Tviter nalogu, ohrabrujući ljude da preuzmu ličnu odgovornost.

foto: EPA/ Alessandro di Marco

Poslednji koraci usledili su nakon što su podaci pokazali da se koronavirus i dalje širi, da je do ponedeljka zabeleženo 9.172 pozitivnih i 463 smrtnih slučajeva, uglavnom u severnim regionima Lombardiji, Emiliji Romanji i Venetu.

U Rimu nije bilo gužve u centru, automobili su slobodno prolazili, a putnici su mogli da nađu sedišta u obično prenatrpanim metorima u jutarnjem špicu.

foto: AP / Anteo Marinoni / LaPresse

Obeležja Rima, uključujući Fontanu di Trevi, Panteon, Španske stepenice i Trg svetog Petra u Vatikanu bili su zatvoreni ili prazni, a policija je govorila turistima da se vrate u svoje hotele.

Ljudima je rečeno da ostanu kod kuće barem tri naredne sedmice, ukoliko je to moguće i da izlaze samo zbog posla, zdravstvenih potreba ili hitnih slučajeva.

foto: EPA / Alesandro di Meo

Svako ko putuje moraće da donese dokument u kome navodi svoje razloge, a škole i univerziteti će ostati zatvoreni.

1 / 14 Foto: AP / Anteo Marinoni / LaPresse

"Cela Italija je sada zatvorena", glasi naslov najtiražnijeg dnevnika u zemlji "Korijere dela Sera".

Susedna Austrija je saopštila da će uskratiti ulazak ljudima koji dolaze iz Italije, dok je Britiš ervejz otkazao sve letove za i iz Italije.

Sve vesti iz sveta i regiona u vezi sa koronavirusom možete pratiti OVDE.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: AP / Anteo Marinoni / LaPresse

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track