OVO JE POZADINA NAFTNOG RATA MOSKVE I RIJADA: Putin udario prvi, ali će najveći ceh platiti Amerikanci! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

analiza

OVO JE POZADINA NAFTNOG RATA MOSKVE I RIJADA: Putin udario prvi, ali će najveći ceh platiti Amerikanci! (VIDEO)

Planeta -

Iako je pad cena nafte doveo do pada akcija ruskih naftnih kompanija, to nije problem Rosnjeftu i drugim kompanijama, pošto se akcije ionako ne prodaju, a pozajmljivanje zavisi od ruskih državnih banaka, dok niko od manjinskih akcionara ne namerava da proda svoj portfelj.

Istovremeno, na indeksima na evropskim berzama postoji pad, ali najvažnije za Rusiju je da objavi rat američkoj industriji škriljaca. Kako su mediji pisali o uzrocima pada cena nafte, Rosnjeft je rekao da ne podržava sporazum OPEC + o smanjenju proizvodnje da bi cene nafte bile na oko 50 dolara za barel jer nije želeo da ustupi tržište škriljačkoj industriji.

"Sa stanovišta ruskih interesa, ovaj posao je jednostavno besmislen. Mi uklanjamo jeftinu arapsku i rusku naftu sa naših tržišta i otvaramo naftu iz škriljaca za američku naftu. Verujemo da sporazum ne utiče dobro na tržište i menja obim naše ponude. Naravno, u trenutnim uslovima bi se mogao postići neki dogovor sa partnerima. Ali podneseni predlog nije partnerstvo. Jednostavno, naše količine zamenjene su količinama naših konkurenata. To je mazohizam ", rekao je vođa Rosnjefta Mihail Leontiev. Forbs piše da je u protekle dve i po godine američka industrija škriljaca bila u mogućnosti da uživa u svom naftnom procvatu zahvaljujući postojanju figurativne „tronoge“ stolice koja je to podržavala. "Ali Rusija je odsekla jednu nogu sa ove stative, odbijajući da podrži dodatno smanjenje izvoza nafte", piše američki Forbs.

Tri noge ove stolice bile su sposobnost da se legalno izvozi nafta u druge zemlje, trenutno licenciranje naftovoda i upotreba tehnologija loma škriljaca i postojanje OPEC + sporazuma koji je ograničio količinu izvoza u druge zemlje koje proizvode naftu, rekao je Forbs. Sve dok je američka industrija škriljaca sedela na stolici sa sve tri noge, cene nafte ostale su razumno prihvatljive, tako da su američke kompanije za škriljac nastavile da buše, povećavaju proizvodnju i uglavnom su profitirale. Međutim, sečenje samo jedne noge stolicom poremetiće krhku ravnotežu i verovatno će stvoriti ozbiljne probleme onima koji sede na njoj. "Moskva je u martu uklonila jednu stolicu, odbijajući da prihvati dodatno smanjenje izvoza nafte, što su je u četvrtak jednostrano predložili predstavnici zemalja kartela OPEC-a, bez dogovora sa ruskom stranom. Cene nafte odmah su pale za 10 odsto, a taj pad je najoštriji u poslednjih pet godina ", navodi se u članku. Autor članka Djevid Blekmon podseća da je Rusija najveći učesnik izvan OPEC-a i na taj način je stvorila grupu OPEC +. Učesnici OPEC + složili su se da smanje proizvodnju i izvoz nafte u decembru 2017. godine. OPEC + je predložio sporazum u leto iste godine, nakon što su cene sirove nafte Brent u junu pale na 45 dolara za barel.

Od zaključenja ovog ograničenja izvoza uspela je da održi ravnotežu na tržištu uprkos naglo rastućoj proizvodnji nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Državama i zadržala je cene nafte Brent iznad 60 dolara za barel, a često čak i iznad 70 dolara, koliko i pre izbijanja koronavirusa. "5. U martu su države OPEC-a predložile uvođenje dodatnih ograničenja, odnosno smanjenje količine nafte na tržištu za 1,5 miliona barela dnevno, osim toga, države OPEC-a trebale bi imati milion barela, a preostalih 500 hiljada barela treba da dele Rusija i druge strane, koji nisu u kartelu OPEC. Međutim, 6. marta ruski ministar energetike Aleksandar Novak vratio se u Beč i obavestio grupu da njegova zemlja neće pristati na dalje smanjenje proizvodnje i izvoza “, komentariše Forbes.

Blekmon ističe da, iako je u početku bilo izveštaja da se Rusija složila da produži svoja trenutna ograničenja na drugi kvartal ove godine, Rojters je citirao Novaka: "Imajući u vidu današnju odluku, od 1. aprila, nijedna od zemalja članica OPEC-a i drugi koji su se ranije obavezali, više se ne moraju pridržavati. " Maniš Raj, generalni direktor američke kompanije Velandera Energi, rekao je u intervjuu Marketvoču da "Rusija nesumnjivo očekuje da će nagli pad cena dovesti do pada američke proizvodnje škriljaca, što će joj omogućiti da zauzme dominantan položaj na tržištu". "Ako Moskva zaista tako misli, onda će verovatno biti razočarana. U 2014. godini Saudijska Arabija je pokušala da sprovede takvu strategiju kako bi ugušila američku industriju škriljaca i preplavila tržište nafte kako bi stvorila prekomernu snabdevanje i obaranje cena kako bi povratila udeo na tržištu “, tvrdi američki naftaš. "Ova strategija pokazuje nerazumevanje američkih zakona o bankrotu," objašnjava Blekmon.

Iako je oštar pad cena nafte koji je započeo krajem 2014. zaista naterao stotine proizvođača škriljaca iz nafte da proglase bankrot prema poglavlju 11 Stečajnog zakonika, na kraju je većina tih kompanija reorganizovala i ponovo ušla na tržište, sa znatno manjim dugom. Ova strategija takođe ne uzima u obzir da je većina američkih proizvođača već vodila brigu o zaštiti vlastite proizvodnje do 2020. godine i kasnije “, rekao je Dejvid Blekmon, iako je ruski stručnjak Alekander Frolov, koji je komentarisao najavu„ naftnog rata “, objasnio da bankrot nema znači istovremeno prekid proizvodnje, ali zakonskim postupkom o stečaju dug se odlaže i proizvodnja se može sačuvati. Prema Aleksandru Frolovu, zameniku generalnog direktora Nacionalnog energetskog instituta, rastući talas bankrota američkih naftnih i gasnih kompanija predstavlja pozitivan signal. "Naravno, samo bankrot ne znači prekid proizvodnje, ali, kako pokazuju iskustva, bankroti u američkoj naftnoj industriji dovode do pada proizvodnje u najmanje profitabilnim oblastima. Uobičajena je praksa da se ne pomaže slabijim igračima na štetu jakih“, primetio je ekspert.

Forbs se i dalje odnosi na Saudijsku Arabiju i kaže da je od sredine 2014. godine, kada je Saudi Aramco počeo da sprovodi svoju strategiju tržišnog udela, pa sve do avgusta 2017. godine, kada je Rijad započeo pregovore s Rusijom o sporazumu OPEC +, ukupna američka proizvodnja nafte povećana za pola miliona barela dnevno, a ovo povećanje proizvodnje desilo se u periodu tokom kojeg je više od 200 naftnih i gasnih kompanija prošlo kroz bankrot. "Prema tome, ako je plan Moskve da ubije američku industriju škriljaca, Novak i drugi lideri trebali bi biti spremni na činjenicu da će trebati puno vremena i truda da bi to funkcionisalo", naglašava Forbs. Ali problem sa Saudijskom Arabijom, ako je napad na američku industriju škriljaca bio uopšte namera Rijada, a ne da pomogne američkim sankcijama da uguši rusku ekonomiju, je taj što vehabijsko kraljevstvo ne bi moglo da igra srednjoročno i dugoročno.

Ubrzo nakon porasta proizvodnje i pada cena, Rijad je zabeležio budžetski deficit i počeo tražiti sporazum unutar OPEC + grupe, podižući cene nafte na nivoe prihvatljive za američki naftni sektor. Forbs se, međutim, nada da je ovo „privremena prepreka“ i da će Aleksandar Novak nastaviti saradnju sa zemljama OPEC +, iako u nadgledanju tržišnih uslova, kako je rekao ruski ministar. "To daje neku nadu da u narednih nekoliko nedelja možemo očekivati kompromis u pogledu produženja ograničenja izvoza. Rusija je ranije odbacila prijedloge za smanjenje proizvodnje, ali je istovremeno brzo pristala na alternativni plan“, smatra Blekmon.

Ukratko, kaže, "stolici u američkoj industriji škriljaca sada nedostaje jedna noga, ali mnogi drugi problemi su ispred nje". Kao što smo izveštavali, 6. marta pregovori zemalja koje učestvuju u transakciji OPEC + nisu uspele i strane nisu mogle postići kompromis u pogledu novih uslova sporazuma ili produžiti postojeće sporazume. Tokom aukcije 9. marta cena Brenta pala je na 35 dolara za barel. Pozivajući se na analitičare američke investicione banke Goldman Sachs, Blumberg je rekao da bi cijena nafte Brent mogla pasti na 20 dolara za barel, povezujući prognozu sa kolapsom naftnog sporazuma između Rusije i OPEC-a. Portal Oil Price takođe piše o naftnom ratu. Rusija je upravo pokrenula ono što bi moglo završiti kao najgrublji rat sa cenama nafte u novijoj istoriji, sa Saudijskom Arabijom koja uzvraća udarac. I dok se dve naftne supersile suočavaju s tim, američke naftne kompanije mogu završiti kao najveće žrtve, piše autor Majkl Kern.

"Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je u nedelju da su trenutne cene nafte održive za rusku ekonomiju. Dodao je da je Rusija imala alate da odgovori na bilo kakve negativne rezultate, od širenja koronavirusa do globalne finansijske klime, "piše Kern. "Želim da naglasim da je za ruski budžet, za našu ekonomiju prihvatljiv trenutni nivo cene nafte", objasnio je Putin na sastanku sa ruskim zvaničnicima u energetici. "Sada, neki analitičari predviđaju da će cene barela pasti na 20 dolara tokom godine. Neki eksperti smatraju da je potez Rusije usmeren na suzbijanje američkih proizvođača škriljaca i osvetu protiv SAD zbog sankcija za gasovod Severni tok 2 koji povezuje Rusiju i Nemačku. Saudijska Arabija je eksplodirala, kao i uvek.

U nedelju ujutro, Saudijska Arabija je bacila svoje naftno oružje. Njeni najnoviji planovi neće samo smanjiti cenu kineskim potrošačima za čak 6 ili 7 dolara po barelu, već će, kako se izveštava, povećati njenu dnevnu proizvodnju za čak 2 miliona barela dnevno i sve izbaciti na međunarodno tržište. Šokantni potez Saudijaca je takođe izvlačenje tržišnog udela, kao i glasan signal Moskvi da je igra gotova. U nekoliko sekundi od otvaranja tržišta u nedelju uveče, cene nafte su pale čak 30 odsto, čime je sirova nafta bila na najnižem nivou u četiri godine. Barel Brenta opao je sa 45 dolara za barel na 36,44 dolara, dok je nafta VTI pala sa 40,45 dolara na 32,97 dolara, što je jedan od najgorih padova u novijoj istoriji“, zaključuje Majkl Prajs za cenu nafte. Da li će Rusija imati snage da pobedi u iscrpljujućem ratu protiv američke industrije škriljaca?

U novcu da, jer ima rezerve koje mogu pokriti najmanje 4 godine budžetskog deficita od smanjenih prihoda od nafte. Međutim, malo je verovatno da pre otvaranja ovog fronta u Moskvi nisu uzeli u obzir druge faktore osim cene kondenzata gasa i kako će niske cene nafte smanjiti cene gasa. Sve su to detalji koji su još uvijek nepoznati i zahtevaju dublju analizu. U svakom slučaju, svi se slažu da je "naftni rat" najavljen i uskoro ćemo videti njegove efekte, za mnoge vrlo bolne.

Kurir.rs/Logicno

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track