JAPAN OBELEŽIO 9. GODIŠNJICU TRAGEDIJE U FUKUŠIMI: Zvanična komemoracija i bdenje otkazani zbog koronavirusa FOTO, VIDEO
Foto: Profimedia

godišnjica prirodne katastrofe

JAPAN OBELEŽIO 9. GODIŠNJICU TRAGEDIJE U FUKUŠIMI: Zvanična komemoracija i bdenje otkazani zbog koronavirusa FOTO, VIDEO

Planeta -

Japan je danas obeležio devetu godišnjicu razorne prirodne katastrofe i akcidenta u nuklearki u Fukušimi, ali su zvanične komemoracije i bdenja otkazani iz straha od širenja koronavirusa.

Zemljtres i cunami izazvali su 11. marta 2011. godine najgori nuklearni akcident od Černobila u postrojenju u Fukušimi, 220 kilometara severoistočno od Tokija.

Prirodna katastrofa i otapanje jezgra reaktora primorali su hiljade lokalnih stanovnika na evakuaciju.

foto: EPA/JIJI PRESS

Japanski premijer Šinzo Abe i drugi vladini zvaničnici prisustvovali su maloj memorijalnoj ceremoniji na kojoj je održan minut ćutanja, sedeći na stolicama postavljenim daleko jedna od druge, prenosi AP.

Abe se u govoru izvinio zbog odsustva zvaničnog komemorativnog skupa, ističući da je to neophodno kako bi se sprečilo šitenje virusa.

On je pohvalio rekonstrukciju regiona pogođenog katastrofom i dodao da se nada da će Olimpijske igre u Tokiju ovog leta biti prilika da zemlja pokaže rezultate svojih napora za oporavak.

Uprkos brojnim znacima oporavka severoistočnog dela Japana, pojedini stanovnici još nisu u mogućniosti da žive u predelima najbližim fabrici u Fukušimi jer je nivo radijacije i dalje visok.

U Japanu je potvrđeno skoro 1.300 slučajeva koronavirusa, od kojih je 700 sa kruzera Dajmond princes.

Svakim skokom broja obolelih rastu spekulacije da bi Olimpijske igre, koje treba da počnu 24. jula u Tokiju, mogle da budu otkazane, odožene ili održane bez prisustva gledalaca, kao što je već sučaj sa brojnim predolimpijskim kvalifikacijama i drugim sportskim događajima proteklih nedelja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track