KORONA U ITALIJU DONELA KULTURNI ŠOK: Moraju iz korena da promene svoje navike, evo kako sada izgleda njihov život
Foto: EPA/Matteo Corner

paze na rastojanje, nema rukovanja...

KORONA U ITALIJU DONELA KULTURNI ŠOK: Moraju iz korena da promene svoje navike, evo kako sada izgleda njihov život

Planeta -

U Italiji je za mesec dana broj zaraženih koronavirusom sa svega tri povećan na više od 10.000, a mere koje je italijanska vlada uvela u nastojanju da se spreči dalje širenje virusa najoštrije su u Evropi.

Vlada Italije pozvala je građane da ostanu u svojim domovima izuzev u slučaju neohodnog odlaska na posao, posete lekaru ili kupovine namirnica, a pooštrene mere primorale su Italijane da promene navike.

foto: EPA/Alessandro di Meo

Milano, finansijski centar Italije i jedan od centara mode u svetu, suočio se sa nizom ograničenja u pokušaju da se suzbije virus pod covid-19 sto je, pored ostalog, dovelo do privremenog zatvaranja pojedinih ugostiteljskih objekata i prodavnica, među kojima su prodajni objekti modne kuće Armani, kao i hotel te kompanije u Milanu.

Među Italijanima se primećuje zabrinutost povodom situacije sa koronavirusom, te se uglavnom pridržavaju preporučenog rastojanja od najmanje jednog metra među ljudima i izbegavaju rukovanje.

1 / 4 Foto: EPA/Matteo Corner

"Jedan od problema je što Italijani nisu navikli na fizičko odstojanje. Zbog toga je to više kulturni šok ovde nego što bi bio u Nemačkoj", naveo je Džon Huper, autor knjige "Italijani" (The Italians) i dopisnik Ekonomista u Italiji.

Italijanski i kineski mediji javljaju da će iz Kine u Italiju biti poslati respiratori, zaštitna odela, dodatni testovi za koronavirus, kao i više od 2 miliona zaštitnih maski za lice.

1 / 5 Foto: EPA/LUCA ZENNARO

Šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo rekao je da će specijalisti iz Kine pomoći Italiji u borbi s koronavirusom.

"Našim lekarima nije potreban niko da ih uči njihovom poslu, ali su kineski lekari bili prvi (koji su se suočili sa tim virusom) i mogu da prenesu svoje iskustvo", istakao je.

foto: EPA/Mourad Balti Touati

Italijanska vlada je kritikovala Evropsku uniju, navodeći da je previše spora u reagovanju i pružanju pomoći Italiji, članici te Unije i pozvala na solidarnost.

Dekretom italijanske vlade predviđeno je, pored ostalog, da oko 60 miliona Italijana do 3. aprila može da putuje samo iz poslovnih ili zdravstvenih razloga, uz potvrdu o razlogu napuštanja prebivališta, javlja specijalni izveštač Tanjuga iz Italije.

Do sada je u toj zemlji, koja je najveće žarište u Evropi, registrovano 12.462 slučaja i 827 žrtava koronavirusa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track