PANDEMIJA KORONA VIRUSA MOŽE DA SE SAVLADA! Umirujuća poruka iz Svetske zdravstvene organizacije!
Foto: EPA / Salvatore Di Nolfi

Tedros Adhanom Gebrejesus

PANDEMIJA KORONA VIRUSA MOŽE DA SE SAVLADA! Umirujuća poruka iz Svetske zdravstvene organizacije!

Planeta -

Pandemija koronavirusa je "savladiva" rekao je danas šef Svetske zdravstvene organizacije na sastanku sa predstavnicima zemalja članica u sedištu te specijalizovane agencije UN u Ženevi.

"Radi se o savladivoj pandemiji", rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus dodajući da se ne može boriti protiv virusa ako se ne zna gde se nalazi.

"To znači treba uvesti snažan nadzor da bi se pronašao, izolovao, testirao i lečio svaki slučaj da bi se prekinuli lanci prenosa", rekao je šef SZO diplomatama.

Po njegovim rečima, zemlje treba da usvoje "globalni pristup, prilagodjen svojoj situaciji", a glavni stub treba da bude formiranje brana. On je pozvao zemlje da nadju pravednu ravnotežu izmedju zaštite zdravlja, sprečavanja ekonomskih i društvenih poremećaja i poštovanja ljudskih prava.

U svetu je zabeleženo više od 125.000 slučajeva zaraze u više od sto zemalja i teritorija, a umrlo je 4.600 ljudi, prema bilansu koji je napravila agencija Frans pres na osnovu zvaničnih izvora.

SZO je juče proglasio širenje koronavirusa pandemijom, alarmiran zbog obima njegovog širenja i težinom slučajeva i zbog nedovoljno preduzetih mera da se zaustavi.

"Da bi se spasli životi treba da smanjimo prenos.To znači da treba pronaći i izolovati najveći mogući broj slučajeva i staviti u karantin njihove najbliže kontakte", rekao je šef SZO.

Po njegovim rečima iako ne može da se zaustavi prenos zaraze može da se uspori i time da se zaštite zdravstvene ustanove, starački domovi i drugi vitalni prostori, ali samo ako se testiraju svi sumnjivi slučajevi.

Rekao je da nekim zemljama jako nedostaju sredstva i da njegova organizacija radi danonoćno da im pomogne. SZO je već poslala zaštitnu opremu u 57 zemalja i sprema se da je pošalje u još 28. Takodje je poslala laboratorijsku opremu u 120 zemalja.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track