ŠVAJCARSKI ZDRAVSTVENI SISTEM PRED KOLAPSOM ZBOG KORONE! Mobilisano 8.000 vojnika kako bi pomagali medicinskom osoblju!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

u toj zemlji je do sada zaraženo 2.650 ljudi

ŠVAJCARSKI ZDRAVSTVENI SISTEM PRED KOLAPSOM ZBOG KORONE! Mobilisano 8.000 vojnika kako bi pomagali medicinskom osoblju!

Planeta -

Švajcarski zdravstveni sistem mogao bi da doživi kolaps do kraja meseca ako korona virus nastavi da se širi trenutnom brzinom, izjavio je danas predstavnik švajcarske Vlade Danijel Koh.

"Ljudi koji su se danas zarazili, kontaktiraće nas tek za 10 dana. Moramo da budemo sigurni da se rast virusa uspori već danas, jer u protivnom, za 10 dana (švajcarske bolnice) neće moći da se sa njima izbore ", kazao je Koh.

Prema poslednjim podacima švajcarskih vlasti, u toj zemlji je do sada zaraženo 2.650 ljudi, dok je od COVID-19 preminulo 19 osoba, a broj obolelih tokom narednih nedelja verovatno će rasti, prenosi Rojters.

Koh, koji rukovodi Federalnom kancelarijom za prenosive bolesti, rekao je da je ubrzani porast broja obolelih onemogućio vlasti da dođu do tačnih podataka o broju novih slučajeva.

On je dodao da je, s obzirom na trenutnu brzinu širenja virusa, "nemoguće testirati svakoga ko bi mogao da bude zaražen".

Švajcarska je mobilisala oko 8.000 pripadnika vojske, kako bi pomagali javnim službama i medicinskom osoblju.

Kako navodi britanska agencija, Švajcarska raspolaže sa između 1.000 i 1.200 mesta u bolnicama na odeljenjima intenzivne nege.

Koh, međutim, kaže da je problem u ograničenom broju zdravstvenih radnika obučenih da upotrebljavaju opremu za spasavanje života, kao što su respiratori.

Rojters podeća da su upravo respiratori glavni problem u susednoj Italiji, gde je do sada od korona virusa preminulo više od 2.100 ljudi.

U pokušaju da se izbori sa rastućim brojem slučajeva obolelih i onih koji sumnjaju da su zaraženi, Univerzitetska bolnica u Ženevi je tokom noći ispred ulaza podigla veliki šator u kojem se pregledaju i testiraju građani.

Bolnica u Ženevi je saopštila da planira da udvostruči broj kreveta na intenzivnoj nezi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track