MOĆNOM MAŠINOM UDARAJU NA KORONU: Evo koliko će superkompjuter skratiti put do vakcine (VIDEO)
Foto: Profimedia

bravo

MOĆNOM MAŠINOM UDARAJU NA KORONU: Evo koliko će superkompjuter skratiti put do vakcine (VIDEO)

Planeta -

Da bi pomogli u potrazi za lekom ptoriv koronavirusa, naučnici su se aktivirali i najjači superkompjuter u svetu koji je izgradio IBM.

Zauzimajući površinu dva teniska terena u američkoj Nacionalnoj laboratoriji Oak Ridge Departmenta za energetiku u Tenesiju, Samit može da izvrši 200 kvadratnih milijardi operacija svake sekunde - otprilike milion puta više od prosečnog laptopa.

Prošlog meseca, istraživači su ga koristili za pretragu kroz biblioteku 8000 poznatih jedinjenja lekova da bi pronašli ona koja su verovatno efikasna protiv koronavirusa. Ova jedinjenja uključuju hemikalije, biljne lekove i prirodne proizvode koji su ili proučavani na ljudima ili su već odobreni lekovi - i što je važno, već se smatraju bezbednim za ljude. Samit je smanjio skup podataka na kratku listu od 77 u samo dva dana. Korišćenjem običnih računara, proces bi trajao mesecima.

"Logika je da ako bilo koje od ovih jedinjenja deluje, trebalo bi da ubrza procesa razvijanja lekova kako bi se dobila odobrenje i široka upotreba", kaže za OneZero molekularni biofizičar sa Univerziteta u Tenesiju, Džeremi Smit. On i njegov kolega objavili su svoja otkrića na serveru za štampu u ChemRkiv-u u februaru i ažurirali su rad dok su radili više kalkulacija.

Ako bilo koje od jedinjenja deluje na životinjama, naučnici bi mogli preskočiti početno ispitivanje bezbednosti kod ljudi i preći direktno na testiranje lekova na njihovu efikasnost kod onih koji su bolesni.

Razvijanje lekova je prilično dugotrajan proces - može potrajati 10 godina da novi lek stigne na tržište od trenutka kada je otkriven, a mnogi propadnu jer nisu bezbedni ili jednostavno nisu efikasni. Zato su super-računari poput Summita posebno korisni tokom globalnog izbijanja zarazne bolesti koja nema poznato lečenje.

Rezultati ne znače da je tim pronašao lek ili lek za SARS-CoV-2. 77 jedinjenja koja su identifikovali još uvek treba testirati na životinjama i ljudskim ćelijama u laboratoriji. Virolozi sa Zdravstvenog centra Univerziteta u Tenesiju sada počinju eksperimente, ali utvrđivanje na koji od ovih jedinjenja bi moglo da traje mesecima ili čak godinama. To možda neće biti dovoljno brzo da pomogne u trenutnoj pandemiji, ali lek bi mogao biti koristan za buduće

Kurir.rs/OneZero Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja