PET STVARI KOJE BUDE NADU U BORBI PROTIV KORONE: Virus će uskoro biti pobeđen! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Shutterstock

konačno

PET STVARI KOJE BUDE NADU U BORBI PROTIV KORONE: Virus će uskoro biti pobeđen! (VIDEO)

Planeta -

Svakodnevno iz sveta stižu vesti o sve većem broju zaraženih koronavirusom i umrlih ljudi, ali sve je više dobrih vesti da postoji nada da će borba protiv pandemije možda završiti u pobedničkom tonu ranije nego što smo se nadali.

Italijanski mediji prenose da je pacijent sa koronavirusom lečen lekom Remdesivir u Đenovi. Primarius iz Klinike za zarazne bolesti gena Mateo Baseti potvrdio je vest na konferenciji za štampu, a zanimljivo je da je izlečeni pacijent 79-godišnjak.

Ljudi u tom uzrastu imaju visoku stopu smrtnosti od koronavirusa, tako da je ovo još bolja vest kada se sve uzme u obzir. Lečenje je počelo 7. marta, a poslednja dva brisa pokazala su da je pacijent negativan na koronavirus. Baseti je dodao da se još neki pacijenti leče istim lekom, tako da bismo vrlo brzo mogli da dobijemo veći uzorak, nadamo se, pacijenata koji su izlečeni.

Iz Italije odlazimo na izvor virusa, u kineski Vuhan. Dobra vest dolazi odakle je prijavljen samo jedan novi slučaj infekcije koronavirusom. I ne samo to. Širom Kine juče je zabeleženo samo 13 novih slučajeva, od kojih je 12 stiglo iz inostranstva. Ove brojke nam jasno pokazuju da virus u Kini opada, a to su zaista odlične vesti.

Istraživači sa australijskog Instituta za zarazne bolesti i imunitet "Piter Doerti" preduzeli su vitalni korak u razumevanju funkcionisanja koronavirusa: juče su prvi preslikali imuni odgovor ljudskog tela na COVID-19.

To će omogućiti svim lekarima da u budućnosti za svakog pacijenta izračunaju vreme koje mu je potrebno za potpuno oporavak, ali i mnogo više: nove informacije takođe predstavljaju važnu prekretnicu u razvoju buduće vakcine

Brojni naučnici širom sveta rade na pronalaženju vakcine protiv koronavirusa. Iako smo još daleko od toga da kažemo da je vakcina blizu, već je postignut značajan napredak. Za sada je potvrđeno da je vakcina testirana na četiri volontera u američkom Sijetlu, a naučnik Ivan Đikić tvrdi da se vakcina testira na još nekoliko lokacija, a prema njegovim procenama vakcina će biti dostupna u roku od pet do šest meseci najranije kada se svi testovi uspešno završe.

Tim stručnjaka sa klinike u Klivlendu razvio je koronavirusni test koji daje rezultate nakon samo nekoliko sat. Prvi testovi dali su rezultate nakon nekoliko dana, tako da je otkriće američkih stručnjaka, na čelu sa šefom klinike, Tomislavom Mihaljevićem, zaista revolucionarno.

Kurir.rs/Slobodna dalmacija Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track