TEORIJE ZAVERE SU BUJALE BRŽE OD KORONE: Tim naučnika pažljivo ispitao sve, ovo je istina o poreklu virusa (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Profimedia

detaljno

TEORIJE ZAVERE SU BUJALE BRŽE OD KORONE: Tim naučnika pažljivo ispitao sve, ovo je istina o poreklu virusa (VIDEO)

Planeta -

Naučnici su analizirali celokupnu genomsku sekvencu novog koronavirusa da bi procenili tvrdnje da je možda napravljen u laboratoriji ili je na neki drugi način projektovan.

Koronavirus se prvi put se pojavio u kineskom gradu Vuhanu prošlog decembra i izazvao je međunarodnu pandemiju, zarazivši više od 198.000 ljudi i dovodeći do preko 7.900 smrti.

Pitanje ko je kriv za pandemiju COVID-19 podstaklo je teorije zavere o njegovom nastanku.

Bez dokaza, Džao Liđian, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, na Tviteru je sugerisao da je virus mogla da donese u Vuhan američka vojska.

Iako je možda bio provokativan u odgovoru američkim zvaničnicima koji virus pogrdno nazivaju "kineski" ili "virus Vuhan", ističući njegove korene u Kini, njegove tvrdnje su se proširile na netu.

Glasine koje povezuju virus sa Institutom za virusologiju Vuhan - zasnovane na geografskoj blizini i bez potvrde kvalifikovanih epidemiologa - takođe su se širile.

Ubrzo nakon što je počela epidemija, kineski naučnici istraživalii su genom virusa i ti podaci su javno dostupni istraživačima širom sveta.

Čak su i integritet ovih naučnika i medicinskih stručnjaka doveli u pitanje teoretičari zavere, što je nagnalo međunarodnu koaliciju naučnika da potpišu zajedničko pismo podrške za njihov rad, objavljeno u medicinskom časopisu Lanset.

Vrednost genomske sekvence mogla bi se pokazati vitalnom za one koji razvijaju vakcinu, ali ona takođe sadrži ključne detalje koji otkrivaju kako se virus razvijao.

Nova analiza istraživača sa Skrips Risirč Instituta u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji otkrila je da se virus pokazao tako zaraznim, jer je razvio gotovo savršen mehanizam za vezivanje za ljudske ćelije.

Ovaj mehanizam je toliko sofisticiran u svojim prilagođavanjima da istraživači kažu da se on mora razviti, a nije genetski modifikovan, pod naslovom "COVID-19 koronavirusna epidemija ima prirodno poreklo", objavljenom u časopisu Nature Medicine.

Dr Džosi Golding, vodeći epidemiolog u Vellcome Trustu u Velikoj Britaniji, opisao je rad kao "presudno važan za razbijanje glasina koje kruže o poreklu virusa koji izaziva COVID-19".

"Zaključuju da je virus proizvod prirodne evolucije, okončavajući bilo kakve spekulacije o namernom genetskom inženjeringu", dodao je dr Golding.

Pa kako oni znaju? Jedan od najefikasnijih delova virusa su proteini, molekuli sa spoljne strane virusa koje koristi da se uhvati i zatim prodre u spoljne zidove ćelija čoveka i životinja.

Postoje dve ključne osobine proteina "šiljka" novog koronavirusa.

Prva je ono što se naziva RBD, a oni to opisuju kao "neku vrstu kuke koja se hvata za ćelije domaćina", dok je druga poznata kao mesto cepanja, "molekularni otvarač za konzerve koji omogućava virusu da otvori i uđe u ćelije domaćina ".

Ako bi istraživači zapravo dizajnirali virus koji će naštetiti ljudima, onda bi bio izrađen iz okosnice virusa za koji je poznato da uzrokuje bolest, rekli su istraživači.

Međutim, kičma koronavirusa se radikalno razlikuje od one za koju se već zna da utiče na ljude, a u stvari je najsličnija virusima koji se nalaze kod slepih miševa i pangolina.

"Ove dve karakteristike virusa, mutacije u RBD delu proteina i njegova izrazita kičma, isključuju laboratorijsku manipulaciju kao potencijalno poreklo [koronavirusa]", rekao je dr. Kristian Andersen, autor ovog rada.

Još jedna studija genoma koju su sproveli istraživači Instituta za virusologiju Vuhan, objavila je da je virus 96 odsto identičan koronavirusu koji je pronađen kod slepih miševa.

Međutim, novo istraživanje nije moglo utvrditi da li se virus razvio u svoje trenutno patogeno stanje u domaćinu koji nije čovek, pre nego što je skočio na čoveka, ili je evoluirao u to stanje nakon skoka.

Kurir.rs/Sky news Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja