KORONA U SVETU: U Crnoj Gori prva žrtva, Merkelova u karantinu, u Švajcarskoj 900 novih zaraženih u jednom danu
Foto: AP/Profimedia

iz minuta u minut

KORONA U SVETU: U Crnoj Gori prva žrtva, Merkelova u karantinu, u Švajcarskoj 900 novih zaraženih u jednom danu

Planeta -

- U svetu je od koronavirusa zaraženo više od 318.000 ljudi

- Preminulo je skoro 14.000 ljudi

- Oporavilo se više od 96.000

- U Italiji je zaraženo više od 53.000, a preminulo 4.825

- Španija, Nemačka i SAD su prestigle Iran sa više od 24.000 zaraženih, najviše u Španiji - više od 28.000

U CRNOJ GORI prva žrtva

U Kliničkom centru Crne Gore večeras je od posledica novog korona virusa preminuo 65. godišnji Z.P. Opširnije pročitajte OVDE.

On je prva žrtva virusa Covid-19 u toj zemlji, izjavio je direktor KC CG Jevto Eraković. U Crnoj Gori do sada je od novog korona virusa obolela 21 osoba.

foto: Profimedia

BUDVA zatvara sve parkove, plaže i trgove

Tim za zaštitu i spašavanje crnogorske opštine Budva doneo je odluku da se od sutra, 23. marta, zabrani korišćenje svih šetališta na teritoriji te opštine, svih plaža, trgova, parkova i javnih površina pogodnih za okupljanja, kao i plato ispred Starog grada.

foto: Profimedia

NJUJORKU preti potpuno zatvaranje

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio izjavio je danas da planira da potpuno izoluje taj veliki grad, kako bi sprečio širenje koronavirusa. U Njujorku, u kome živi 8,5 miliona stanovnika, preminulo je 114 osoba, a zaraženo je 4.400 i taj grad je danas pretekao Vašington koji je bio glavno žarište virusa u SAD.

De Blasio je danas naredio zatvaranje Njujork sitija od 17 sati po lokalnom vremenu, izuzev za hitne službe i radnike, međutim u parkovima i na igralištima i dalje se vide grupe građana kako se okupljaju. Opširnije OVDE

foto: Profimedia

AMERIKA treća u svetu po broju zaraženih

Ukupan broj obolelih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama je premašio 26.700 i ta država je sada treća na svetu po broju inficiranih, a do danas je preminulo 340 Amerikanaca.

foto: EPA / Justin Lane

HRVATSKA uvodi zabranu napuštanja gradova

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović najavio je da će od sutra biti zabranjeno napuštati mesto prebivališta, odnosno nema više putovanja iz grada u grad. Opširnije pročitajte OVDE.

U TURSKOJ preminulo još 9, ukupno 30

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Turskoj danas je porastao za devet, na ukupno 30. Broj zaraženih od koronavirusa porastao je za 289, na 1.256.

foto: AP/Burhan Ozbilici

SIRIJA potvrdila prvi slučaj korone

Sirija je potvrdila prvi slučaj koronavirusa kod osobe koja je došla iz inostranstva. Sirijski ministar zdravlja Nizar al-Jaziđi izjavio je državnim medijima da su preduzete neophodne mere.

U SRPSKOJ 31 novi slučaj, ukupno 90

U Republici Srpskoj registrovan je 31 novi slučaj korona virusa, čime je broj zaraženoh povećan na 90. U Banjaluci su registrovana ukupno 64 slučaja, Čelincu tri, Latašima šest, Srpscu jedan, Prnjavoru dva, Ribniku jedan, Modriči i Kozarskoj Dubici po dva, Prijedoru jedan, Bijeljini tri, Gradišci i Derventi po jedno i Kneževu troje. Opširnije pročitajte OVDE.

U SLOVENIJI druga žrtva virusa - preminula baka u staračkom domu

Slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar izjavio je večeras da je od novog koronavirusa preminula još jedna osoba, čime je broj žrtava porastao na dva.

Radi se o starijoj ženi iz staračkog doma u Metlici koja je imala nekoliko hroničnih bolesti. Oba preminula pacijenta bila su starosti oko 90 godina.

MERKELOVA u karantinu, dobila vakcinu od zaraženog lekara

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u izolaciji jer se, kako je saopštio njen predstavnik za medije, ispostavilo da je bila u kontaktu sa doktorom koji je pozitivan na koronavirus i stavljena je u karantin. Opširnije pročitajte OVDE

foto: EPA /V CLEMENS BILAN / POOL

U ITALIJI za dan umrla 651 osoba, ali beleže najmanji porast u jeku epidemije

U poslednja 24 sata u Italiji je umrla 651 osoba, čime je broj žrtava porastao na 5.476. U Italiji je od virusa Covid-19 obolelo ukupno 59.138 osoba, odnosno broj novoobolelih je porastao za 10,4 odsto, što je najmanji porast od kada je bolest buknula u toj zemlji 21. februaara.

Od ukupnog broja zaraženih, od virusa je ozdravilo 7.024 osoba, a na intenzivnoj nezi se još nalazi 3.009 osoba.

foto: Profimedia

Najviše je pogođen region Lombardije, gde je zabeleženo 3.456 smrtnih slučajeva i 27.206 zaraženih osoba.

KINESKI milijarder Džek Ma donira Africi vrednu pomoć

Kineski milijarder Džek Ma donirao je Africi preko potreban paket medicinskih sredstava neophodnih u borbi protiv koronavirusa. Avion Etiopijan erlajnsa sa više od šest miliona medicinskih sredstava sleteo je danas u Adis Abebu, glavni grad Etiopije.

Tim avionom koji je poleteo iz Kine stiglo je 5,4 miliona maski za lice, 1.08 miliona testova na korona virus, 40.000 kompleta zaštitne odeće i 60.000 zaštita za lice, naveli su zvaničnici Etiopije i Fondacija Džek Ma.

foto: EPA

FRANCUSKA pooštrava kazne za kršenje mera, prete i zatvorom

Francuske vlasti pooštrile su kazne za nepoštovanje karantina tako da će kazna od 135 evra iznositi 1.500 evra u slučaju da građanin ponovo prekrši mere u roku od 15 dana, dok će za nekoliko uzastopnih prekršaja tokom mesec dana biti izrečena kazna od 3.700 evra i do šest meseci zatvora.

Francuske vlasti su 17. marta stavile celu zemlju u karantin, a izlazak iz kuće je jedino moguć uz potvrdu za pravdanje kretanja. Dokument mora da bude potpisan i sa datumom.

foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

ŠPANIJA produžava zabranu kretanja na mesec dana

Španski premijer Pedro Sančez rekao je danas da planira da produži vanredno stanje koje podrazumeva stroge mere. To znači da će zabrana kretanja u celoj zemlji trajati najmanje mesec dana.

Španija je već nedelju dana u vanrednom stanju koje je prvobitno uvedeno na 15 dana i podrazumeva zahtev da građani ostanu kod kuća i zatvaranje radnji.

foto: AP/Emilio Morenatti

U BRITANIJI preminulo ukupno 281, zaraženih 5.683

U Velikoj Britaniji je od koronavirusa preminulo još 47 ljudi, čime je ukupan broj žrtava zaraženih u toj zemlji porastao na 281, saopštila je danas vlada.

Proj potvrđenih slučajeva u toj zemlji porastao je na 5.683, sa 5.018 prethodnog dana.

foto: EPA

RUSIJA ima 253 zaražena, manje od Luksemburga od kojeg je daleko veća

Broj zaraženih se povećava, ali Rusija, zemlja sa 146 miliona ljudi, ima manje potvrđenih slučajeva koronvirusa od Luksemburga - zaraženo je samo 253 ljudi. Koja je Putonova strategija bila pročitajte OVDE.

foto: EPA / Michael Klimetyev/ Sputnik/Kremlin Pool

GRČKA uvodi policijski čas, ukupno 624 slučaja, 15 preminulih

Grčka od sutra uvodi policijski čas, ograničavajući kretanje, sa samo nekoliko izuzetaka.

"Možda je to poslednji korak koji treba hitno preduzeti", rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Grčka je potvrdila danas 94 novih slučajeva korona virusa, najveći skok u jednom danu, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji 624 i 15 smrtnih slučajeva u odnosu na prethodna dva.

foto: AP / Yorgos Karahalis

U HRVATSKOJ 19 novih slučajeva, ukupno 254

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da su u Hrvatskoj 254 osobe zaražene korona virusom, što je 19 potvrdjenih slučajeva više nego jutros.

"To je značajnije povećanje broja nego jutros. Treba voditi računa o razmaku među ljudima", rekao je premijer.

U MOZAMBIKU prvi slučaj zaraze

U Mozambiku je danas potvrđen prvi slučaj koronavirusa. U pitanju je o 75-godišnji muškaarc koji su u zemlju vratio sredinom marta.

NEMAČKA uvodi zabranu kontakata umesto zabrane kretanja

Nemački pokrajinski premijeri dogovorili su uvođenje "zabrane kontakta" umesto zabrane kretanja. Zabraniće se sastajanje više od dve osobe uz izuzetak porodica ili ljudi koji žive zajedno.

Dodaje se da je do ove mere došlo nakon što je premijer Bavarske Markus Zeder bez konsultacija sa zvaničnicima ostalih 15 saveznih pokrajina uveo zabranu kretanja građana.

foto: AP/Michael Sohn

BROJKE U SVETU

foto: worldometers.info

ŠVAJCARSKA: 900 potvrđenih novih slučajeva za jedan dan

U Švajcarskoj je zabeleženo 900 novih slučajeva koronavirusa u poslednja 24 sata, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 7.014, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.

Za sada je zabeleženo najmanje 60 smrtnih slučajeva.

foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

SEVERNA MAKEDONIJA: Preminula žena iz Kumanova

U Severnoj Makedoniji je zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, a u pitanju je 57-godišnja žena iz Kumanova, saopštio je danas ministar zdravlja Venko Filipče. Opširnije OVDE.

ITALIJA: Potražnja za pastom porasla, mnogi će se ugojiti u izolaciji

U Italiji traje borba sa koronavirusom, a kuvanje mnogima poboljšava raspoloženje u danima izolacije.

Prodaja paste u Italiji je značajno povećana, a stručnjaci procenjuju i da će mnogi Italijani dok borave u kući dobiti između dva i četiri kilograma.

Prodaja testenina je u periodu od 9. do 15. marta povećana za 65,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazalo je istraživanje kompanije Nilsen.

AMERIKA UVODI TROMESEČNU BLOKADU

SAD uvode blokadu koja će pogoditi velike segmente američke javnosti kako bi pokušale da suzbiju širenje koronavirusa i ona će trajati od 10 do 12 nedelja, ili do početka juna. Opširnije OVDE.

foto: EPA

ODLAŽU SE VANREDNI IZBORI U MAKEDONIJI

Vlada Severne Makedonije saopštila je da je odložila vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 12. april.

U Severnoj Makedoniji do sada je potvrđeno 85 zaraženih koronavirusom.

foto: EPA

PREMINUO PRVI LEKAR U FRANCUSKOJ

Epidemija korona virusa izazvala je prvi smrtni slučaj među francuskim lekarskim osobljem, izjavio je danas francuski ministar zdravlja Olivie Vera.

Pokojni lekar je bio specijalista za urgentnu medicinu koji je radio u bolnici u Kompjenju, severno od Pariza.

foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

HOLANDIJA: 179 preminulih, 4.204 zaraženih

Broj preminulih od korona virusa u Holandiji porastao je danas za 43 na 179, a žrtve su starosti između 57 i 97 godine, saopštil eus zdravstvene vlasti.

Broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji je porastao za 573 na 4.204,

AP: Evropa je najteže pogožen kontinent

Prema zvaničnim podacima, u Evropi je koronavirusom zaraženo više od 150.000 ljudi, a najveći procenat zaraženih je u Italiji

Evropa je, istovremeno, kontinent koji je najteže pogođen pandemijom koronavirusa s obzirom na to da su do sada zabeležena 7.802 smrtna slučaja. Sledi Azija koja ima 3.479 smrtnih slučajeva.

SEVERNA MAKEDONIJA: 114 obolelih od koronavirusa

U Severnoj Makedoniji registrovano je 29 novih slučajeva zaraze korona virusom, ukupni broj danas u podne је 114.

U Skoplju je ukupno registrovano 65 zaraženih korona virusom, u Debru 36, u Štipu sedam, po dva obolela su u Kavadarcima i Ohridu i po jedan u Gostivaru i Kumanovu.

ŠPANIJA: Robotima na koronu

Španija u kojoj je od koronavirusa samo juče umrlo 324 ljudi a zaraženo 3.600 uvodi robote kako bi povećala obim testiranja i tako uticala na izuzetno teško stanje u zemlji.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Karos III Rakel Joti rekla je da vlada radi na nabavci četiri robota koji bi mogli da podignu broj dnevnih tesiranja na 80.000.

"Roboti su korisni jer mogu da obavljaju automatizovano testiranje", rekla je ona.

IRAN: Za dan umrlo 129, zaraženo 1.028 ljudi

U Iranu se broj smrtnih slučajeva od korona virusa povećao za 129 u poslednja 24 sata, tako da je ukupan broj umrlih u toj zemlji 1.685.

U poslednja 24 sata zaraženo je 1.028 ljudi, pa je ukupan broj obolelih dostigao 21.638, prenosi Rojters.

Iran je od zemalja Bliskog Istoka najviše pogođen epidemijom korona virusa.

U AUSTRIJI VEĆ VIŠE OD 3.244 INFICIRANIH, 16 mrtvih

U Austriji trenutno ima 3.244 osobe koje su pozitivno testirane na korona virus.

Od pojavljivanja korona virusa u Austriji, do sada je testirano 21.368 osoba, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja.

KINA: 46 NOVIH SLUČAJEVA KORONA VIRUSA, UGLAVNOM UVEZENI

U Kini je zabeleženo 46 novih slučajeva korona virusa, što je povećanje četvrti dan zaredom, a svi osim jednog, uvezeni su iz inostranstva, objavila je državna nacionalna zdravstvena komisija.

Kina je drastično smanjila broj prijavljenih slučajeva koji se prenose u zemlji, ali beleži stalni porast broja uvezenih slučajeva, uglavnom među Kinezima koji se vraćaju iz inostranstva, prenosi Rojters.

KUBA ŠALJE MEDICINSKE STRUČNJAKE U ITALIJU ZBOG KORONE

Kuba je uputila prvu grupu lekara i medicinskih sestara u Italiju kako bi pomogla toj zemlji u borbi protiv korona virusa, a na poziv Lombardije, najteže pogođenog italijanskog regiona gde je samo tokom jučerašnjeg dana preminulo 546 osoba.

Kubanski lekari bili su 2000-tih na prvoj liniji frtona u borbi protiv kolere na Haitiju i ebole u zapadnoj Africi, ali ovo je prvi put da Kuba šalje lekarsku brigadu sa 52 člana u Italiju, jednu od najbogatijih zemalja na svetu, što svedoči o snazi njene medicinske diplomatije, navodi Rojters.

Kurir.rs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track