ISPRAVKA Italijani nisu masovno skidali zastave EU u znak protesta, pomoć Unije nije izostala
Foto: Privatna Arhiva

borba sa koronom

ISPRAVKA Italijani nisu masovno skidali zastave EU u znak protesta, pomoć Unije nije izostala

Planeta -

Iako se u medijima, pa i na našem portalu 24.3.2020 pojavila informacija da su Italijani, ogorčeni jer od EU ne dobijaju adekvatnu pomoć u borbi protiv koronavirusa, skidali zastave EU i umesto njih podizali kineske i ruske, ti navodi nisu tačni, i analizom fekt-čekera utvrđeno je da je reč o manipulisanju činjenicama i dezinformaciji, stoga unosimo ispravke.

Fotografija koja je privukla pažnju i pokrenula lavinu netačnih informacija zapravo je nastala ispred kompanije "Svecom P.E.S".

foto: Privatna Arhiva

Iz firme su poručili da se zastave menjaju svake sedmice na postojeća četiri jarbola ispred zgrade.

"Podigli smo zastavu te nacije kao znak zahvalnosti, ali nije bilo govora o bilo kakvoj zamerci prema EU. Samo znak zahvalnosti zemlji koja je pomogla. Nažalost, ovu fotografiju su iskoristili ekstremisti za njihove vlastite ciljeve", rekao je zaposleni firme novinaru portala Atlatszo.

foto: Privatna Arhiva

Osim toga, navodi da je Evropska unija "napustila" Italiju takođe nisu utemeljeni.

U saopštenju za medije obavljenom 22. marta na zvaničnom portalu EU, navedeno je da je Evropska komisija odobrila 50 miliona evra pomoći Italiji. Evropska komisija je odluku odobrila 48 sati nakon što je Italija zatražila pomoć, što je dan ranije nego su se u domaćim medijima pojavili članci sa tvrdnjom da je pomoć EU “izostala”, piše u analizi sajta Raskrinkavanje.ba.

Do sada je u Italiji zaraženo skoro 64.000 ljudi, a preminulo je više od 6.000.

Kurir.rs se izvinjava čitaocima koje je doveo u zabludu ovom dezinformacijom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track