Najnovije vesti

KORONA PRODAJE ORUŽJE VIŠE NEGO 11. SEPTEMBAR: Amerikanci kupuju kao poludeli, plaše se pljački, tuče oko hrane i lekova
Foto: EPA / BOB PEARSON

porsat 80 odsto

KORONA PRODAJE ORUŽJE VIŠE NEGO 11. SEPTEMBAR: Amerikanci kupuju kao poludeli, plaše se pljački, tuče oko hrane i lekova

Planeta

Vlasnici radnji nikada nisu videli takav porast prodaje oružja na Flordi, kao sada kada se virus korone širi zemljom, a koji nije bio tako intenzivan ni nakon terorističkih napada na kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra, ni masovnih pucnjava, čak ni kada su uragani pretili da će sravniti Južnu Floridu.

Prema rečima prodavaca, vlasnika radnji i naldežnih institcija strah i neizvesnost zbog šierejna pandemije koronavirusa motivišu ljude da kupuju oružje i municiju, jer se plaše bezakonja, pljački, borbi oko hrane, lekova, za mesta u skloništima, piše Miami Herald.

"Naša prodaja je povećana za 80 posto, uz ogroman porast kupaca koji su prvi put odlučili da se naoružaju, plaše se porasta broja prestupnika, nezaposelnosti, neštašica", rekao je Alek Elenberg, menadžer Čarliejeve pedavnice oružja. 

foto: Profimedia

Njegova logika je, kako kaže, ako ne možete da branite kuću i porodicu, za šta ste onda dobri.

Sjedinjene Države zemlja sa najvećim brojem komada oružja po glavi stanovnika na svetu, 40 odsto Amerikanaca navodi da poseduje pištolj ili živi u domaćinstvu u kome postoji oružje.

Uprkos tome, zabrinutost zbog ubrzanog širenja COVID-19 izaziva skok u prodaji i prema prodavcima i podacima Agencija za praćenje oružja, kao što je FBI-ov Nacionalni sistem. 

foto: Profimedia

Samo je u petak tažnja porasla na 13,192 zahteva sa prošlogodišnji 2. 646, a kako Miami Herald prenosi slična je situacija i širom SAD.

Prodavac oružja na drugom delu grada Džordž Korbato smatra da ljudi preteruju baš kao i kada su pokupovali sve i napravili nestašticu toalet paripra.

'Verujete li da je korona virus baš toliko apokaliptičan", pitao je on.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / BOB PEARSON

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...