AMERI ZBOG KORONE NAVALILI NA JAJA: Prodaja porasla 44 odsto, cene 180 odsto (VIDEO)
Foto: Profimedia

neviđeno

AMERI ZBOG KORONE NAVALILI NA JAJA: Prodaja porasla 44 odsto, cene 180 odsto (VIDEO)

Planeta -

Amerikanci su nagrnuli da kupuju jaja praveći zalihe zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa, jer više kuvaju obroke kod kuće, što je dovelo do nestašica i skoka cena tog artika u nekim supermarketima, prenosi Si-En-En (CNN).

Prodaja jaja je porasla za 44 odsto u nedelji završenoj 14. marta, u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju najnoviji podaci agencije za tržišna istraživanja “Nilsen”.

Volmart i drugi veliki trgovinski lanci uveli su poslednjih dana ograničenja na kupovine jaja, sredstava za čišćenje i drugih proizvoda za kojima vlada velika potražnja.

"Potrošači panično kupuju, slično kao kad imamo najavljene jake snežne oluje...kupuju osnovne potrepštine, mleko, hleb, toalet papir i jaja”, kaže Brajan Moskogjuri, direktor i analitičar u firmi Urner Beri za istraživanja tržišta proizoda.

Maloprodavci, kaže, naručuju i do šest puta više od uobičajene količine jaja koju su nabavljali, a potrošene su i zalihe koje su proizvođači počeli da prave za Uskrs.

Veleprodajne cijene jaja u SAD su porasle za 180 posto od početka marta, prema podacima Urner Berija, koji na dnevnom nivou objavljuje pokazatelje o kretanjima u ovoj industriji, navodi CNN.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja