KORONA VIRUS KAO BIOLOŠKO ORUŽJE U RUKAMA TERORISTA?! Vašington hitno izdao upozorenje, jačaju se sistemi ODBRANE
Ilustracija, Foto: EPA/ Michael Reynolds

žele da iskoriste pandemiju covid-19

KORONA VIRUS KAO BIOLOŠKO ORUŽJE U RUKAMA TERORISTA?! Vašington hitno izdao upozorenje, jačaju se sistemi ODBRANE

Planeta -

Džordž Falkon (50) je u nedjelju popodne ušetao u radnju u Nju Džerziju i namerno se zakašljao u prodavačicu nakon čega se nasmejao i rekao da je pozitivan na koronavirus.

To nije bila šala, a sada se Džordž tereti pod optužbom za teroristički napad.

Svet će zasigurno promijeniti koronavirus, ali da li je kašljanje i kijanje početak novog oblika terorističkih napada?

Amerikanci koji su ispraznili police radnji sa toalet papirom i konzervama, ispraznili su i one s oružjem jer je prodaja porasla od početka pandemije u SAD za gotovo 300 odsto. Ako neko kine ili se zakašlje nije svejedno da li je belac ili ima poreklo iz azije, piše Euractiv.hr

Amerikanci azijskog porekla suočavaju se sa rastućom diskriminacijom. Još im manje pomaže u tome američki predsednik Donald Tramp koji naziva pandemiju ''kineski virus''. Na udaru su i Jevreji koji su za određene ekstremističke grupe novi krivci. Odjednom vlasti objavljuju da je svako dodatno širenje panike i straha zločin. Sve u svemu čini se da SAD kreće u borbu protiv novog terorizma, onog korona terorizma.

U utorak su američki zvaničnici poslali obaveštenje pravnim službenicima širom zemlje koje upozorava da bi nasilni ekstremisti mogli da pokušaju da iskoriste pandemiju COVID-19 izvodeći napade na SAD.

''Nasilni ekstremisti verovatno žele da iskoristite strah u javnosti povezan sa širenjem COVID-a 19 kako bi podstakli nasilje, zastrašili ciljeve i promovisali svoje ideologije. Procenjujemo da će se ti napori intenzivirati u narednim mesecima'', navodi se u dopisu koji su napisali američki Sektor za borbu protiv terorizma i Sektor za suzbijanje oružja za masovno uništenje.

U upozorenju se navodi da bi za takve napade mogle biti odgovorne različite ekstremističke organizacije poput Islamske države ili suprematista.

Islamska država je u svom najnovijem biltenu upozorila teroriste da se drže podalje od Evrope dok traje zaraza, a pristalice koji su već u Evropi upozorila je da ostanu gde jesu kako bi sprečili prenos virusa. Ali, američki zvaničnici upozoravaju da je Islamska država pozvala svoje sledbenike da je upravo sada pravo vrijeme za napad na preopterećene zdravstvene sisteme u različitim Zapadnim državama.

NOVO BIOLOŠKO ORUŽJE

Drugi deo upozorenja se odnosi na bele suprematiste koji u svom biltenu zagovaraju nasilje na niz drugih ciljeva uključujući: kritičnu infrastrukturu i verske manjinske zajednice kao i Amerikance poreklom iz azijskih zemalja.

FBI je još protekle nedelje upozorio vlasti da bi ekstremističke grupe mogle iskoristiti situaciju kako bi širile novi koronavirus, posebno na policiju i pripadnike jevrejske vere, prenio je ABC News.

Ovdje upozorenje posebno izdvaja suprematiste i rasističke grupe koji pozivaju svoje članove da idu na mesta okupljanja Jevreja. Do takvog zaključka su došli nakon što je utvrđeno da se internetom šire različite antisemitske teorije zavere koje krive Jevreje za širenje virusa. Time šire društvenim mrežama i unutar svoje zajednice dezinformacije i ideje da su Jevreji stvorili koronavirus. Navodi se da neki beli suprematisti takođe traže članove koji su zaraženi da prošire svoj virus uz pomoć spreja u boci na policiju.

Portparol FBI je rekao kako njihova kancelarija redovno deli informacije s lokalnim vlastima kako bi osigurali sprovođenje zakona i pomogli u zaštiti zajednica.

U utorak 24. marta je američko Ministarstvo pravosuđa objavilo da će one koji namerno šire koronavirus sud tretirati kao teroriste. I sud će im suditi prema federalnim zakonima koji se odnose na terorizam.

Budući da koronavirus ima zakonsku definiciju ''biološkog agenta'' takvi postupci mogu ugroziti nacionalne zakone vezane za borbu protiv terorizma.

''Pretnje ili pokušaji upotrebe COVID-a 19 kao oružja protiv Amerikanaca neće se tolerisati'', objasnio je zamenik glavnog tužioca Džefri Rosen.

Kako se širi pandemija tako se sve više šire i prevare i kriminal. U to su uključeni ''robotski pozivi koji daju lažne ponude za prodaju zaštitnih maski bez namere isporuke, lažne aplikacije vezane uz koronavirus ili veb stranice koje jednom otvorene instaliraju zlonamerni softver tj. još jedan dodatni virus u vaš kompjuter. Rosen je naglasio da se ni prikupljanje nezakonite zarade putem prevara tokom ove krize neće tolerisati.

PANDEMIJA PREVARANATA

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je državni branilac Vilijam Bar protekle nedelje naredio saveznim tužiocima istragu i lov na prevarante i hakere koji iskorišćavaju pandemiju. Bar je citirao izveštaje o krivotvorenim lekovima za lečenje koronavirusa koje prodaju lažni doktori ili zdravstveni radnici putem interneta ili imejla.

''Pandemija je dovoljno opasna i bez onih koji žele da je zloupotrebe za sopstveni profit koji se razvija zbog javne panike, a takva se ponašanja ne mogu tolerisati'', rekao je Bar.

Ministarstvo pravosuđa takođe ima zadatak da reši problem skladištenja i poskupljenja cena povezanih sa proizvodima koji su potrebni za borbu protiv virusa. Glavni državni branilac Bar rekao je tokom brifinga u Beloj kući u ponedjeljak da će se zakonski kažnjavati posedovanje zaliha poput maski.

Svašta uključuje ta nova borba protiv korona terorizma, a čini se da će u nju svi amerikanci biti uključeni.

Ipak, za razliku od 11. septembra oružje koje će se sada upotrebiti čini se biće informacije, lažne vesti, kibernetički svet, teleprodaja, imejlovi i nevidljivi virus.

Ali nevidljivi virus - onaj u vazduhu i onaj u kompjuteru.

Kurir.rs/Euractiv.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja