Najnovije vesti

UMLATILI IH ZBOG KRŠENJA MERA PROTIV KORONE: Motkama i suzavcem policija u Africi rasterivala narod VIDEO
Foto: EPA-EFE/Daniel Irungu

oštre mere

UMLATILI IH ZBOG KRŠENJA MERA PROTIV KORONE: Motkama i suzavcem policija u Africi rasterivala narod VIDEO

Planeta

U nekim delovima Afrike gde zemlje uvode policijski čas i karantin oko velikih gradova mere za prevenciju širenja virusa prerasle su u nasilje, a nadležni, kako tvrde grupe za ljudska prava, zloupotrebljavaju nova ovlašćenja.

Zdravstveni stručnjaci kažu da se virus širi, mada je još uvek u ranoj fazi i broj zaraženih na afričkom kontinentu prešao je 4.000, prenosi AP. 

U Keniji je policija ispalila suzavac na radnike komunalnih službi i prvi dan policijskog časa skliznuo je u haos. Na drugim mestima, policajci su snimljeni mobilnim telefonima kako pendrecima tuku građane.

Odmah po uvođenju tronedeljne zabrane kretanja u petak u Južnoj Africi policija je u centru napala beskućnike, a neke je udarala palicama. Građani su prijavili i da su neki policajci upotrebili gumene metke. Uhapšeno je 55 ljudi.

U Zimbabveu grupe za ljudska prava kritikuju policiju zbog prekoračenja ovlašćenja, a u ponedeljak stupa na snagu policijski čas. 

Do prekoračenja ovlašćenja policije došlo je i u Keniji, tvrdi se u saopštenju lokalnog ogranka Amnesti internešenela i još 19 grupa za ljudska prava.

"Kontinuirano dobijamo svedočenja žrtava, očevidaca i video-snimke koji pokazuju da policija uživa u napadanju građane u raznim delovima zemlje", kaže se.

Policija je Mombasi pred početak policijskog časa ispalila suzavac na više stotina ljudi koji su pokušavali da uđu na trajekt u luci.

Slični snimci stižu i iz Indije gde je policija štapovima i motkama terala ljude sa ulica.

Sve vesti iz sveta i regiona u vezi sa koronavirusom pratite OVDE.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...