Najnovije vesti

KADA SE TAČNO KORONA POJAVILA U EVROPI? Ovo pitanje najviše muči istraživače, a jedna teorija kaže još prošle godine
Foto: EPA/NICOLA FOSSELLA

spremni da ekshumiraju tela ako treba

KADA SE TAČNO KORONA POJAVILA U EVROPI? Ovo pitanje najviše muči istraživače, a jedna teorija kaže još prošle godine

Planeta

Italijanski istraživači ispituju da li je viši od uobičajenog broja slučajeva upale pluća i sezonskog gripa u Lombardiji u poslednjoj četvrtini 2019. godine signal da se novi koronavirus možda proširio iz Kine ranije nego što se prvobitno mislilo.

Adrijano Dekarli, epidemiolog i profesor medicinske statistike na Univerzitetu u Milanu, kazao je da je zabeležen „značajan“ porast broja pacijenata hospitalizovanih zbog upale pluća i gripa u oblastima Milana i Lodija između oktobra i decembra prošle godine.

On je kazao da ne može dati tačne cifre, ali da su „stotine“ ljudi više nego uobičajeno hospitalizovane u poslednja tri mjeseca 2019. u tim oblastima - dva najteže pogođena grada u Lombardiji - zbog upale pluća i simptoma koje izaziva grip, i da su pojedini od njih preminuli.

foto: EPA/NICOLA FOSSELLA

Dekarli proučava bolničke izveštaje i druga klinička dokumenta o tim slučajevima, uključujući i ona za osobe koje su kasnije umrle kod kuće, kako bi pokušao da shvati da li je epidemija novog koronavirusa već tada bila zahvatila Italiju.

„Želimo da utvrdimo da li je virus već bio u Italiji krajem 2019 i – ukoliko jeste – zašto je ostao neprimećen relativno dug vremenski period kako bismo imali jasniju sliku u slučaju da treba da se suočimo sa drugim talasom epidemije“, kazao je.

foto: EPA/FABIO FRUSTACI

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je kovid-19, respiratorna bolest, bio nepoznat pre nego što je epidemija zabeležena u Vuhanu, u centralnoj Kini, u decembru.

Dekarli je kazao da kada njegovo istraživanje bude završeno, lokalne zdravstvene vlasti mogu odlučiti da traže dozvolu za ekshumaciju tela osoba sa sumnjivim simptomima.

foto: EPA/Matteo Corner

Drugi eksperti dovode u pitanje hipotezu da je novi virus cirkulisao Evropom pre kraja 2019.

„Smatram da je krajnje neverovatno da je virus bio prisutan u Evropi pre januara", kazao je Pol Hanter, profesor medicine na britanskom univerzitetu Istočna Anglija, koji prati razvoj pandemije.

Hanter kaže da osim ukoliko italijanski naučnici ne dobiju pozitivne rezultate iz uzoraka uzetih i pohranjenih u to vreme, onda njihova tvrdnja neće imati kredibilitet.

foto: EPA/NICOLA FOSSELLA

On je dodao da, imajući u vidu da znamo koliko je virus zarazan, i uporedimo broj pacijenata bez simptoma sa brojem onih koji se razbole, „nezamislivo je da nismo imali prilično veliku epidemiju u Evropi mnogo ranije ako su to zaista bili slučajevi kovida-19“.

Italija, koja sada ima najveći broj smrtnih slučajeva od kovida-19 na svetu, prvi slučaj zaraze imala je 21. februara, mada pojedini naučnici smatraju da je virus u toj zemlji počeo da cirkuliše najmanje mesec dana ranije.

foto: EPA/FILIPPO VENEZIA

„Virus je već bio ovde u drugoj polovini januara“, kazao je Masimo Gali, šef infektivne klinike bolnice Sako u Milanu i profesor na odseku za biomedicinske i kliničke nauke na Univerzitetu u Milanu.

On je, međutim kazao da je verovatnoća da je virus cirkulisao Italijom pre januara „veoma niska“.

Đuzepe Remuci, direktor Instuta Mario Negri za farmakološka ispitivanja u Milanu, kazao je da su pojedini lekari opšte prakse u Lombardiji prijavili neobične slučajeve upale pluća krajem prošle godine koji sada izgledaju sumnjivo.

„Nijedan od tih slučajeva nije dokumentovan kao kovid-19 jer nije bilo dokaza o postojanju kovida-19“, kazao je za Rojters.

Dodao je da su pojedini izveštaji u naučnim časopisima takođe naveli druge naučnike da postavljaju pitanje da li je moguće da se virus pojavio u Kini već početkom oktobra.

Kurir.rs/Vijesti.me

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...