OTKRIĆE HOLANDSKIH NAUČNIKA O KORONI: Analiza otpadnih voda može da bude rano upozorenje na pojavu virusa u gradovima
Foto: Profimedia

kovid-19

OTKRIĆE HOLANDSKIH NAUČNIKA O KORONI: Analiza otpadnih voda može da bude rano upozorenje na pojavu virusa u gradovima

Planeta -

Holandski naučnici uspeli su da nađu korona virus u otpadnim vodama jednog grada pre nego što su u njemu registrovani prvi slučajevi kovida 19, predstavljajući novu metodu ranog upozoravanja na opasnost od širenja zaraze.

Takozvani korona virus SARS-CoV-2 često se može naći u stolici zaražene osobe i mada se ne očekuje da kanalizacija postane važan put prenošenja zaraze, sa širenjem patogena u lokalnim sredinama povećava se i količina virusa koji dospevaju u kanalizaciju, saopštili su u ponedeljak Gertjan Medema i njegov tim u Institutu za istraživanje vode KVR u Niuhenu.

Oni su otkrili genetski materijal novog korona virusa u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Amersfortu petog marta, kada u gradu, oko 50 kilometara jugoistočno od Amsterdama, još nije bio registrovan nijedan slučaj zaraze, prenosi Blumberg.

Holandija je prvi slučaj Kovida 19 potvrdila 27. februara, a nekoliko dana kasnije zdravstveni radnici su se razboleli na jugu zemlje, što znači da se zaraza širi.

"Važno je da prikupljamo informacije o prisustvu novog korona virusa u kanalizaciji kako bismo znali da li su kanalizacioni radnici bezbedni, ali i da bismo utvrdili da li analiza otpadnih voda može da nam pomogne da utvrdimo u kojoj meri je SARS-CoV-2 u opticaju u našim zajednicama", objašnjavaju Medema, glavni mikrobiolog Instituta, i njegov tim u dokumentu, ocenjujući da bi nova metoda upotpunila kliničke studije, koje su ograničene na obolele od kovida 19 sa najizraženijim simptomima.

Analiza otpadnih voda može biti metoda ranog upozoravanja na pojavu kovida 19 u gradovima, ali i na povratak zaraze, kažu naučnici.

"Otkrivanje virusa u kanalizaciji, čak i kada nema mnogo slučajeva kovida 19, navodi na zaključak da bi analiza otpadnih voda mogla da postane važno sredstvo za praćenje kretanja virusa među stanovništvom", uveren je Medema.

Kurir.rs/Blumberg/Blic

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track