Najnovije vesti

DRAMA NA NOSAČU AVIONA SE NE SMIRUJE: Broj zaraženih mornara raste, a kapetana koji je hteo da im pomogne čeka kazna!
Foto: EPA

nisu hteli da ih evakuišu

DRAMA NA NOSAČU AVIONA SE NE SMIRUJE: Broj zaraženih mornara raste, a kapetana koji je hteo da im pomogne čeka kazna!

Planeta

Broj mornara na američkom nosaču aviona "Teodor Ruzvelt", pozitivnih na koronavirus porastao je za 24 sata za 13 odsto, na 155, saopštila je danas američka mornarica.

Oko 44 odsto od skoro 5.000 članova posade testirano je dosad, a 1.548 mornara je sišlo sa broda čiji kapetan je Bret Krozje nedavno upozorio na koronavirus zbog čega je potom smenjen. Niko od zaraženih mornara nije hospitalizovan, navela je mornarica.

Kapetan Bret Krozje smenjen je sa dužnosti pošto je u javnost procurilo njegovo pismo nadređenima u kojem poziva mornaricu da preduzme snažniju akciju u suzbijanju širenja koronavirusa na brodu koji nosi nuklearno oružje.

Zbog toga ga sada čekaju i dalje disciplinske mere.

foto: EPA

"Nije izbačen iz mornarice, ali biće prebačen na druge zadatke", rekao je sekretar američke mornarice Tomas Modli napomenuvši da svi, čak i kapetan nosača aviona, zaslužuju "priliku za iskupljenje".

Ipak, posada je podržala kapetana i burnim ovacijama ga ispratila sa broda. 

Podsetimo, Komanda američke ratne mornarice odgovorila je na Krozjeovo pismo da ne može da žuri s rešavanjem tog pitanja, dok je američki ministar odbrane pretpostavio da još nije vreme za evakuaciju.

Pozivajući se na „stalnu i eskalirajuću" opasnost na brodu, kapetan je poslao zvanični dopis upravi flote u kojem ih moli da budu razumni.

„Nismo u ratu. Mornari ne moraju da umiru bez potrebe zbog pandemije", poručio je kapetan broda Krozje. Na pitanje o mogućoj evakuaciji s „Teodora Ruzvelta", šef Pentagona Mark Esper izjavio je da za to još nije momenat. U međuvremenu, broj zaraženih raste.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...