DOBRO REŠENJE! SPAS ZA NEMAČKE TUROPERATERE: Vlada odobrila izdavanje vaučera za neiskorišćene aranžmane
Foto: Profimedia

podrška od 3,5 milijarde evra

DOBRO REŠENJE! SPAS ZA NEMAČKE TUROPERATERE: Vlada odobrila izdavanje vaučera za neiskorišćene aranžmane

Planeta -

Nemački građani kojima su putovanja otkazana treba da se dogovore sa avio-kompanijama i turoperatorima.

U skladu s tim, provajderi bi trebalo da izdaju vaučere umesto novca za putovanja i letove rezervisane pre 8. marta.

Pored paket aranžmana i letova, novi propis se treba primeniti i na kulturne, naučne, sportske ili druge događaje. Za odobrenu regulaciju vaučera potrebno je da Komisija EU suspenduje uredbu o povraćaju novca iz EU direktive o paketnim putovanjima. Federalna vlada to želi postići dopisom kojim „u ime Savezne vlade poziva Komisiju da odmah postupi i obezbedi ujednačenu evropsku regulativu“.

Prema saveznoj vladi, regulaciju vaučera treba ograničiti klauzulom o poteškoćama, koja nije detaljnije definisana, za slučajeve "u kojima je vaučer nerazuman za operatera". Vaučeri bi trebalo da budu osigurani od nesolventnosti i, ako je potrebno, državnog reosiguranja. To nije slučaj sa avionskim kartama koje već nisu osigurane od nesolventnosti avio-kompanije.

Nemačka turistička organizacija DRV, koji je uvek tražio rešenje za vaučera u dogovoru sa organizatorima, pozdravio je planove. "Neposredna obaveza otplate kupcima dovela bi mnoge kompanije do bankrota. Oslobođen sam što je postignut ovaj politički dogovor između ministarstava", rekao je predsednik DRV Norbert Fibig.

Za kupce to znači da moraju da sačekaju do 31. decembra 2021. godine da bi im se vratili iznosi ako se ne odluče za kasnije putovanje sa istim turoperatorom.

Nedavno je stručno mišljenje za DRV iz advokatske firme Bajten Burkhard stvorilo dodatni pritisak u korist modela vaučera. Inače bi turistički operateri morali da plate najmanje 3,5 milijardi evra u narednih nekoliko nedelja, piše on. Savezna vlada mora osigurati vrednost vaučera, a razlog za to je "neevropska primjna" direktive o paketnim putovanjima u Nemačku.

Kurir.rs Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track