KORONA JE ALAHOV VOJNIK: Islamisti seire zbog pandemije, a virus im je posebno drag zbog jednog detalja (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia

ludaci

KORONA JE ALAHOV VOJNIK: Islamisti seire zbog pandemije, a virus im je posebno drag zbog jednog detalja (VIDEO)

Planeta -

Džihadističke grupe pomno prate širenje novog koronavirusa.

U svojim publikacijama i na društvenim medijima njihovi članovi objavljuju analize, pretnje, pa čak i sanitarne smernice. Zvaničnici za borbu protiv terorizma trebalo bi da nadgledaju te komunikacije kako bi ušli u njihov način razmišljanja.

Džihadisti i njihove pristalice se raduju zbog zdravstvenih ograničenja koja su na snazi širom sveta, posebno u SAD-u.

"Nekada su se rugali ženama koje nose islamski nikab - sada to rade isto. Ismejavamo vas kao što ste nas ismejavali ”, piše u tipičnom postu od 17. marta, na džihadističkom kanalu al Tavhid Avalan na Telegramu, šifrovanoj aplikaciji za razmenu poruka. Izjavu je popratila fotografija zapadnjaka u slojevima zaštitne odeće.

Mnogi džihadisti navijaju za virus. U Balaghu, mesečniku koji izlazi u Idlibu u Siriji, čelnici Al kaide nazivaju virus "jednim od Alahovih vojnika": "vojnik korona." Ovo je popularna tema. Pisac džihadista Halid al Sibai upozorio je na kanalu informativne agencije Tabat Telegram da se ovom „sitnom vojniku“, koji je toliko opustošio SAD i njegove saveznike, uskoro mogu pridružiti i džihadistički vojnici uživo - pretnja.

Na Hamasovoj televiziji al Aksa, imam Džamil al Mutava hvalio se da je Alah "poslao samo jednog vojnika", virus, "i pogodio je svih 50 država" u Americi, naterao Izrael u zatvaranje, ali Palestince ostavio uglavnom netaknute. Jedan od većine značajne rane izjave bio je 23. januara fatva sirijskog sveštenika Abdul Razak al Mahdija. Rekao je da je muslimanima dozvoljeno da se mole da virusom uništi kineske "Alahove neprijatelje" zbog "ubijanja, klanja, zatvora i ugnjetavanja Ujgura", muslimanske etničke manjine u kineskoj provinciji Sinjiang.

Islamska država objavila je u svom nedeljniku Al Naba, a takođe je stradanje od korone u Iranu kao znak da Alah vidi "zaslepljenost" i "bezobrazluk" šiitskih muslimana, koji bi trebalo da "napuste politeizam."

Abu Muhamed al Makdisi, istaknuti šeik iz Jordana i duhovni mentor Abu Musaba al-Zarkavija, čoveka koji je osnovao izdanak Al Kaide koji će kasnije postati Islamska država, objavio je na Telegramu niz poruka o "skrivenim prednostima" pandemije ua muslimanska društva. Oni uključuju zatvaranje barova i noćnih klubova, kao i to da sve više žena prekriva lice nikabom kako bi se zaštitilo od virusa. Nedavno je dodao: „Nema ničeg lošeg u tome što se musliman moli za smrt nevernika i želeći da podrži koronavirus.“

Komandant sirijskih džihadista Asif Abdul Rahman istaknuo je na svom kanalu Telegram da Iran može koristiti „žive ili mrtve“ bolesnike s koronavirusom kao biološko oružje - kao što su Mongoli navodno činili u 14. veku, kada su katapultirali tela žrtava kuge u grad Kafu (sada Feodozija, Ukrajina). Iranske vlasti, dodao je, sigurno bi mogle nagovoriti pacijente da umru kao mučenici.

Usledila je pretnja aktivistkinje Muslimanskog bratstva sa sedištem u Njujorku Bahat Saber, u videu koji je 1. marta postavljen na njeu Fejsbuk stranicu, da će mu se razboleti otići u egipatski konzulat u Njujorku da zarazi svoje osoblje kao osvetu egipatskoj vladi. On je druge ljude pozivao da učine isto.

Pandemija koronavirusa takođe uzrokuje globalni džihadistički pokret da se usredsredi na sprečavanje širenja bolesti unutar svojih redova. Brisanje, saniranje, merenje temperature i deljenje saveta za zdravlje novi su deo džihadističkog svakodnevnog života. Izdanje al Nabe, nedeljnika ISIS od 12. marta, sadržavalo je živopisnu infografiku „šerijatskih smernica za suočavanje sa epidemijom“, savetujući pranje ruku, pa čak i karantine: „Zdravi ne smeju da uđu u zemlju epidemije, a oboleli ne treba da izađu iz njega." 18. marta podružnica Al Kaide Haiat Tahrir al Šam objavila je zdravstvene smernice koje citiraju preporuke američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mnoge gore pomenute grupe i ljudi bili su upleteni u napade na Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje. Dok se svet bori protiv COVID-19, džihadisti i dalje traže pukotine koje treba iskoristiti. U izdanju Al Nabe za mart 19. marta, ID je upozorio da džihadisti neće oklevati da iskoriste haos i da su "finansijski gubici krstaša i zločinaca" - Amerikanaca i njihovih arapskih saveznika - i "njihova preokupacija zaštitom njihovih zemlje same od sebe i svojih drugih neprijatelja "doprineće u velikoj meri" slabljenju njihovih sposobnosti za borbu protiv mudžahedina. " Razočarajmo ih.

Kurir.rs/theaustralian Foto: EPA, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track