Sveštenici u Poljskoj žive s ljubavnicama

Očevi u mantijama

Sveštenici u Poljskoj žive s ljubavnicama

Planeta -
Iz istraživanja proizilazi da čak 60 odsto sveštenika ima vezu sa ženom. Neki od njih žive sa ljubavnicama gotovo i ne krijući

VARŠAVA - Čak 60 odsto sveštenika u Poljskoj krši celibat i ima ljubavnice, a oko 10 do 15 odsto njih i decu za koju mesečno izdržavanje plaćaju obično iz specijalnih crkvenih fondova, pokazuju nova istraživanja sociologa religije.Poljski nedeljnik Njusvik posvetio je pažnju fenomenu "očeva u mantijama" nakon nedavnog skandala kada sveštenik u jednoj od parohija blizu Poznanja nije pozvao hitnu pomoć svojoj ljubavnici pri porođaju a dete se zbog komplikovanog porođaja rodilo mrtvo.Lekari su prijavili slučaj policiji, a svešteniku sada preti kazna od tri godine zatvora, ukoliko istraga pokaže da je izvršio krivično delo odbijanja pomoći rodilji.

"Iz istraživanja proizilazi da čak 60 odsto sveštenika ima vezu sa ženom. Neki od njih žive sa ljubavnicama gotovo i ne krijući. Vernici za to znaju", kazao je poljskom nedeljniku sociolog religije Juzef Banjak sa Univerziteta Adama Mickijeviča u Poznanju.Banjak je upozorio da procenat sveštenika koji imaju decu može da bude i više od 10 do 15 odsto kako se na osnovu socioloških istraživanja procenjuje."Mladi sveštenici su sasvim nova generacija. Oni uopšte ni ne žele da odustanu od seksa, erotike i veza sa ženama", kazao je Banjak.

Poljska katolička crkva će prema njegovim rečima podržati sveštenika koji je zgrešio i prekršio celibat i obično ga šalje u neku drugu parohiju a izdržavanje njegovog potomka plaća se iz specijalnih fondova, kao što se desilo i sa sveštenikom koji pri porođaju nije pozvao hitnu pomoć a dobio je premeštaj u Ukrajinu.

"Na poziv sveštenika crkva gleda izuzetno ozbiljno, toliko je važan da ga treba spasavati. To može da se interpretira i kao zakon ćutnje. U Poljskoj nema velikih skandala kao na svetu sa seksualnim krivičnim delima sveštenika. A ljubav, veza odraslih ljudi i deca -to nisu seksualni delikti, to ne može da se krivično žigoše", kazao je taj poljski sociolog religije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja