Najnovije vesti

SUMORNE PROGNOZE U KANADI: Predviđa se 22.000 žrtava korone i to po najboljem scenariju! Od najgoreg podilazi jeza!
Foto: EPA / Andre Pichette

pandemija koronavirusa

SUMORNE PROGNOZE U KANADI: Predviđa se 22.000 žrtava korone i to po najboljem scenariju! Od najgoreg podilazi jeza!

Planeta

Kanada je u današnji dan ušla sa 20.693 zaražene osobe, 526 preminulih, a najveći broj potvrđenih slučajeva zaraženih koronom je u dve najveće provincije, Ontariju i Kvebeku.

Ontario ima 5.759 potvrđenih slučajeva, a broj preminulih je 215, Kvebek ima 10.912 obolelih, a preminulih 216. Samo u Kvebeku u poslednja 24 sata broj potvrđenih slučajeva se povećao za 881. 

foto: EPA / Andre Pichette

Epicentar u Kvebeku je Montreal sa 5.262 zaražene osobe, a preminulih je 93.

Ono što zabrinjava je pojava virusa u zdravstvenim centrima za dugi oporavak, što je vid bolnica koje pružaju negu osobama na duži period, kao i u staračkim domovima. Samo danas, potvrđena je kritična situacija u šest zdravstvenih centara za dugi oporavak.  

foto: EPA / Andre Pichette

Inace, u Kvebeku je već dve nedelje na snazi vanredno stanje, na osnovu kojeg je doneta odluka da se svi ne neophodni poslovi zatvore u cilju smanjenja kretanja i kontakata stanovništva.

Restorani, frizerski saloni, stomatološke ordinacije su prestali sa radom i usledio je talas masovnog otpuštanja radnika. Oni koji mogu, rade od kuće. 

Od kuće radi i premijer Džastin Trudo, čija supruga je bila pozitivna na virus, pa se i on samoizolovao. Ona je, međutim, ozdravila, ali se premijer i dalje, već nepunih mesec dana oglašava iz kuće. 

foto: AP

Trudo kaže da su mu rekli da ne treba da se testira, a vreme izolacije je davno završeno...

Montreal ovih dana, inače, ne liči na sebe - grad koji vrvi od života sada je postao tih. Nema ljudi na ulicama, poneko naiđe i poštuje preporučenu distancu od dva metra. 

foto: Profimedia

Neke stvari su se dosta promenile u odnosu na vreme s početka pandemije. Nisu više prazni rafovi po prodavnicama, u miru sa rastojanjem od 2 metra građani čekaju red da kupe namirnice.

Ono sto narušava smirenost su, kako javlja specijalni izveštač Tanjuga, scenarija, koja je ovih dana saopštio Kanadski institut za javno zdravlje.

Institut je, naime, objavio prognoze da bi ta zemlja u najboljem zamislivom scenariju mogla da ima 22.000 žrtava korone, a u najgorem - i do 300.000. 

foto: Profimedia

Prema najcrnjim prognozama, koje podrazumevaju odsutvo bilo kakvih restriktivnih mera, gotovo 80 odsto Kanađana bilo bi zaraženo, a broj mrtvih bi dostigao 300.000.

Igranje ovim nulama počinje da izaziva nervozu i razne sumnje, a možda je upravo ta sablasna projekcija budućnosti vratila ono što je prepoznatljivo kod građana Montreala - osmeh. 

foto: Profimedia

Kad vam se pogled susretne sa nekim, uvek će vam se osmehnuti. I to je nešto što se prvo primeti u ovom gradu. Na početku pandemije, taj osmeh je bio zamenjen strahom i okretanjem glave. Juče, danas, nekako je drugačije.

Osmeh je ponovo tu, i vrlo često se čuje dobar dan, iako se ne znamo. Verovatno je to izvinjinje što bežimo jedni od drugih. 

foto: EPA / Andre Pichette

Inače, za sve Kanađane koji su bili van zemlje država je omugućila letove da se vrate. Ali, svi su morali da plate svoje avionske karte, koje su, naravno, duplo skuplje. Ko nije u mogućnosti da plati, država im je pružila pomoć u vidu kredita do 5.000 dolara.

Kurir.rs /Tanjug,  Foto: 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...