JEZIVO! U Italiji od korone umrlo 103 lekara i 28 sestara! Spašavaju živote i rizikuju svoje!
Foto: EPA / STEFANO CAVICCHI

borba protiv pandemije

JEZIVO! U Italiji od korone umrlo 103 lekara i 28 sestara! Spašavaju živote i rizikuju svoje!

Planeta -

Ukupani brojevi epidemije koronavirusa u Italiji od od pocetka zaraze do danas egovore o 96,877 osoba pozitivnih na koronavirus, 18 279 preminulih, 28 470 izlečenih, sve zajedno 143 626 slučajeva od početka epidemije.

U poslednja 24 sata još 610 osoba je umrlo, sto je lagani porast u odnosu na predhodni dan (kada je umrla 542 ljudi). Ovi podaci svedoče da i konstantan pad zaraze još nije započeo.

" I dalje je visok broj smrtnih slučajeva, a u deset regija, uglavnom na jugu taj broj manji od deset",rekao je predsjdnik Visokog Instituta za Zdravstvo Franko Lokateli.

U međuvremenu, broj umrlih lekara povećava se svaki dan. U poslednja 24 sata ukupan broj žrtava među lekarima je porastao na 103 a medicinskih sestara na 28.

foto: EPA / Ciro Fusco

"Sto mrtvih kolega. To je rana na koži svih doktora. Nikad nismo mislili da ćemo otići tako daleko. Ovi brojevi moraju nas naterati da razmišljamo o tome ko i kako bi nas trebao zaštititi. Porodični lekari su najgore prošli. Ostali su sami da se bore protiv virusa golim rukama. A ako su se doktori razboleli, to se dogodilo jer su se zarazili tokom posete pacijentima", upozorio je predsednik Nacionalne Federacije lekara i stomatologa, Filip Anelli.

Po njegovim rečima ovaj virus uhvatio je sitem nespremnim i pokazao da je neophodno bolje obezbediti zaštitu lekara na radu, a to je, kako kaže, obaveza države.

foto: EPA / Angelo Carconi

Američki časopis Time posvetio je naslovnu stranu svog najnovijeg broja junacima na frontovima, medicinskom osoblju u borbi protiv Covida 19.

To su "priče hrabrih radnika koji rizikuju živote da bi spasili naše". A među njima je i Italijan, Frančveko Menkize, anesteziolog iz Ravene.

On ima 42 godine i radi na odeljenju intenzione terapije u bolnici Santa Maria dele Croci.

"Asistencija na odeljenjima intenzine nege, u vreme Covid-19, naročito intubacija pacijenata, to su momenti u kojima ste najviše izloženi zarazi. Navikli smo da radimo pod pritiskom, ali nikada nije bilo kao sada. Imamo sve potrebne zaštitne uređaje, ali očigledno se svi bojimo da ne budemo zaraženi", kaze jedan od heroja u belom mantilu, Frančesko Menkize.

Kurir.rs / Tanjug,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track